Saksa eksperdid hoiatavad tuumakatastroofi eest Ukrainas

Aino Siebert
, Das Baltikum-Blatt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
28 aastat tagasi kärgatas pauk Tšernobõli aatomielektrijaamas. Praegu Ida-Ukrainas käivast sõjategevusest kõigest 200 kilomeetri kaugusel on teine tuumajaam.
28 aastat tagasi kärgatas pauk Tšernobõli aatomielektrijaamas. Praegu Ida-Ukrainas käivast sõjategevusest kõigest 200 kilomeetri kaugusel on teine tuumajaam. Foto: Reuters

Ukrainas jätkuvad verised lahingud. Saksamaa teadlased hoiatavad, et sellega seoses kasvab risk riigis olevatele tuumaelektrijaamadele.

Ukrainas on 15 tuumareaktorit. Rajatised on viies asukohas. Ainult 200 kilomeetri kaugusel sõjatandrist, Lõuna-Ukrainas Kahhovka veehoidla ääres asuvad Euroopa suurima tuumaelektrijaama Zaporižžja kuus surveveereaktori plokki. Jaam toodab umbes pool Ukraina tuumaenergiast ja üle viiendiku kogu Ukrainas toodetavast elektrienergiast. Esimesed viis reaktorit pandi tööle 1985–1989, kuues reaktor anti käiku 1995. aastal.

Kui tuumajaam satuks otsese tulevahetuse alla, ei oleks reaktorid kaitstud. „Rajatise seinad on ehitatud betoonist, need on 1,2 meetrit paksud ja võivad pidada vastu ainult väikelennukite allakukkumisele,“ rääkis Greenpeace’i tuumaekspert Tobias Münchmeyer ajalehele Westdeutsche Allgemeine Zeitung. ”Ida-Ukrainas on palju tankihävitusrelvi, mis on võimelised purustama reaktori seinu.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles