Sindist ehitatakse Pärnusse uus reoveetoru

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusinsener Vallo Vaargas iseloomustas Sindis viimaste aastate vee- ja kanalisatsioonivärgi ümberehitamist linnakese sajandi suurimaks ettevõtmisena.
Ehitusinsener Vallo Vaargas iseloomustas Sindis viimaste aastate vee- ja kanalisatsioonivärgi ümberehitamist linnakese sajandi suurimaks ettevõtmisena. Foto: Henn Soodla

Lõpusirgele on jõudnud Sindi linnavalitsusele kuuluva aktsiaseltsi Sindi Vesi hange uue survekanalisatsioonikollektori ehitamiseks Sindist läbi Paikuse, üle Pärnu jõe ja läbi Tammiste Pärnusse Allika ümberpumpamisjaama.

Sindi linnavalitsuse ehitusinsener Vallo Vaargas selgitas, et tegu on nõukogudeaegse vägagi amortiseerunud torustiku väljavahetamisega tänapäevase vastu.

“Toru on vaja, et Sindi, Paikuse ja Sauga valla Tammiste piirkonna reoveed Pärnu veepuhastusjaama juhtida, seni on seda tehtud vana torustikku mööda, aga juurde tuleb uusi tarbijaid,” rääkis Vaargas.

AS Sindi Vee juhatuse liige Ants Tormilind iseloomustas vana amortiseerunud torustiku kaudu reovee Pärnusse pumpamist hinge kinni pidades püssirohutünnil istumisena.

“Kunagi ei võinud teada, mis juhtub,” sõnas Tormilind. “Kui uue torujuhtme saame, võib hakata rahulikult hingama.”

Tormilind lubas, et kuigi tegu on torustiku maasse kaevamisega, teid ja tänavaid suures mahus lahti ei kaevata, sest enamik 10,6 kilomeetri pikkusest torust paigaldatakse moodsa tehnika abil, mis puurib torustikud maasse, ilma et oleks vaja kaevikuid kaevata ja need siis jälle kinni ajada ja siluda.

Peale Sindi-Pärnu survekanalisatsioonikollektori peab hanke võitja ühendama ümber harusurvetorustikud ja rekonstrueerima 70 meetrit harusurvetorustikke, paigaldama kaks siibrit ja ehitama 15 õhueralduskaevu. Et osa torustikke paigaldatakse sama töövõtu korras Sauga vallas Tammiste küla piirkonnas, on töö tellijaks AS Sindi Vee kõrval AS Sauga Varahaldus.

Tegemist on osaga grupeeritud projektist, mis sisaldab ka Tammiste küla veevarustus- ja kanalisatsioonisüsteemi ehitamise.

Hanke korraldas OÜ Ekoekspert ja hankes osales kuus pakkujat. Hanke hinnad kõikusid AS Sindi Vee juhatuse liikme Ants Tormilinnu kinnitust mööda 47-74 miljoni krooni piires, kusjuures viis hinnapakkumist kuuest jäi 47 ja 54 miljoni krooni vahele.

“Hanke võitja peaks selguma kahe nädala jooksul,” ütles Tormilind. “Järgneb kaks nädalat ooteaega, mille jooksul saab hanke tulemusi vaidlustada.”

Ehitustööga loodetakse pihta hakata lähima kuu möödudes ning sellega lõpetada veel käesoleval aastal.

Ettevõtmist rahastavad Euroopa Liidu ühtekuuluvusfond, Sindi Vesi ja Sauga Varahaldus. Viimased kaks kasutavad selleks omavahendite kõrval keskkonnainvesteeringute keskusest saadavat pikaajalist laenu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles