Kommentaar: Tallinnas suur, piiril olematu poliitika!

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama andis sõnumi edasi ja lahkus Eestist. Mõne päeva pärast andis Eesti piiril oma sõnumi edasi Venemaa.
Barack Obama andis sõnumi edasi ja lahkus Eestist. Mõne päeva pärast andis Eesti piiril oma sõnumi edasi Venemaa. Foto: Liis Treimann/Postimees

Tänavuaastase septembri kolmas päev läheb Eesti ajalukku päevana, mil USA president Barack Obama tuli Tallinna suure sõja ajal – aga Ukraina-Venemaa sõda teisiti nimetada ei saa –, et kinnitada meie iseolemise õigust ja tagatust.

Just taust oli see, mis tegi Obama tulemise suuremaks ja märgilisemaks president George W. Bushi omast 2006. aastal. Pealegi järgnes Obama sõidule NATO tippkohtumine, mis kinnitas liitlasvägede roteeruva, kuid pideva asumise Eesti, Läti ja Leedu pinnal. Samuti loodi NATO kiirreageerimisüksus, mida teiste hulgas mehitavad kolm Balti riiki.

Vene vägede lahkumisega 1994. aastal alanud teatud julgeolekuvaakum sai küll teatud lahenduse Balti riikide astumisega NATOsse, ent eriti 2008. aastal Gruusiaga juhtunu põhjal jättis ikkagi õhku küsimused et-kui-siis-kas, mis said nüüd lõplikult päevakorrast maha võetud. Ehk Obama sõnadega: „Te ükskord varem kaotasite oma iseseisvuse, NATOga ei juhtu seda enam kunagi.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles