Juhtkiri: Kaks kooliraha

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Ideaalis ja seaduse järgi peaks Eestis olema põhiharidus kõigile tasuta. See, kui koolinoore korraliku hariduse eest, mis on ju nii inimese kui riigi tuleviku seisukohalt kaheldamatult suure tähtsusega, peab juurde maksma märkimisväärse summa, mida vanemal olla ei pruugi, on lubamatu, kuid samal ajal ei saa koolid riigilt, rääkimata omavalitsusest, piisavalt raha, et vanemate abita lõputult hakkama saada.

Pärnus pole õnneks kuulda olnud, et mõni linna- või riigikool manguks vanematelt abi suurusjärgus 200–400 eurot, nagu Tallinnas on juhtunud, kuid see, et mõne töövihiku või muu õppematerjali eest tuleb mõnikümmend eurot välja käia, pole siingi haruldus.

Iga kool, eriti arvestades, millises konkurentsis tuleb läbi lüüa, tahab ja püüab pakkuda lisaaineid, näiteks süvendatud keeleõpet, ja seda riik ega linn ei finantseeri. Lisaväärtust pakkumata samuti ei saa jätta. Seega ei allu haridussüsteem sõna-sõnalt tasuta põhihariduse põhimõttele, sest see polegi paraku lihtsalt võimalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles