Häädemeeste õigeusklikud valmistuvad juubeliks

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste apostliku õigeusu Issandamuutmise kirik ehitati 1872. aastal, kogudus oli selleks ajaks tegutsenud juba 23 aastat.
Häädemeeste apostliku õigeusu Issandamuutmise kirik ehitati 1872. aastal, kogudus oli selleks ajaks tegutsenud juba 23 aastat. Foto: Ants Liigus

Häädemeeste õigeusu kogudus asutati 165 aastat tagasi ja sellele tähtpäevale on pühendatud laupäeval juubelikonverents, avatakse fotonäitus ja istutatakse elupuu Issandamuutmise kiriku aeda.

Häädemeeste õigeusukoguduse esimees ja kohapealne tuntud sporditegelane Tõnis Joarand rääkis, et lootusega saada “keisri usku” siirdumisega endale maad moodustati 18. septembril 1849 Häädemeeste apostliku õigeusu kogudus ning teenistusi peeti mõisavalitseja majas.

Kirik ehitati 23 aastat hiljem Liivimaa kubermangu arhitekti Edelsoni plaani järgi ning kohaliku kõrtsmiku Dementri Dementrovi valmistatud tellistest. Kolmekorruseline ikonostaas on valmistatud arvatasti Riias ja pärineb kiriku ehitusajast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles