Politsei tegevus hämmastas pealtnägijat

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Reede öösel vastu laupäeva lõhkus purjutav ja lärmav noortekamp Pärnus Vanas pargis tänavavalgusteid ja sündmust näinud kohalik elanik ei saa aru, miks mitu korda mööda sõitnud politseipatrull vandaalide tegevust ei lõpetanud.

Jalaka tänaval elava Margus Vebersoni sõnade kohaselt algas noorte mürgel tema akna all laupäeva esimestel minutitel pärast südaööd ning kestis umbes kaks ja pool tundi.

“Pargis kogunes ja liikus ringi umbes 25 noort, nad lärmasid ja tarbisid alkoholi,” kirjeldas Veberson. “Siis hakkasid nad lõhkuma Vana pargi kuppelvalgusteid. Kui neid piisavalt kaua raputada, kukub kuppel alla või läheb pirn läbi. Neli lampi lõhuti täiesti ära ja pimestati suurem osa pargist.”

Puruks on raputatud kaks lampi parki läbival peateel ja veel kaks, mis jäävad peateest nii paremale kui vasakule. Noored lõhkusid ja veeretasid pargis olevaid prügikastegi.

Et toimunut ei saa kuidagi normaalseks pidada, teavitas Veberson sündmustest politseid.

“Kell 00.15 tegin esimese kõne ja viimase kell 2,” meenutas Veberson. “Esimese väljakutse peale tuli 12–13 minutit hiljem politseiauto ja sõitis lihtsalt sealt mööda.

Kui kolmandat korda helistasin, läks jälle umbes niisama palju aega, kui tuli politseibuss. Noortesalk oli siis Turu bussipeatuse juures. Buss jäi korraks nende juures Karja tänaval seisma ja sõitis seejärel Suur-Sepa tänava kaudu minema. Minu arvates politseinikud isegi ei öelnud neile midagi.”

Pealtnägija lisas, et politsei käitumine oli solvav. “Kui helistasin, küsis dispetšer nende kirjeldust,” meenutas Veberson. “No mida ma seal pimedas pargis kirjeldan? Ainult seda nägin, et lampide lõhkujal oli valge jope. Nad märatsesid ja karjusid. On võimatu, et politseinikud neid ei näinud.”

Sündmus lõppes sellega, et noored läksid kella 2.30 ajal lihtsalt laiali.

“Mind häiris, et politsei tegevus täielikult puudus,” avaldas pealtnägija. “Kui neli korda on tehtud väljakutse ja adekvaatselt ei reageerita, siis arvan, et politsei ei julge midagi ette võtta ja neid ei huvitagi.”

Pärnu politseijaoskonna juhi Tõnu Kivise teatel sai politsei korda rikkuvatest noortest teateid mitmelt inimeselt.

“Lõhkumisega seotud isikud selgitas eravärvides sõidukiga liikunud patrull välja teisel väljakutsel, mis tehti kell 00.52,” kinnitas Kivis. “Kokku kontrolliti isikuandmeid viiel noorukil, kelle vanus jääb vahemikku 18–22 eluaastat. Politseile ei ole selle seltskonnaga kokkupuude esmakordne. Et politsei kasutab oma töös eravärvides sõidukeid, ei pruugi kodanikud politseinike kohalolu distantsilt märgata.”

Kivis lisas, et esimene teade märatsejate kohta tuli kell 00.34 ja siis eravärvides sõidukiga liikunud patrull rikkujaid ei tuvastanud. Kell 1.22 tehtud teate järel suhtles politseivärvides sõidukiga patrull aga sama seltskonnaga uuesti ja nad lubasid lärmamise lõpetada.

“Sel hetkel ühtegi muud rikkumist ei tuvastatud, mis oleks andnud alust olukorra teistsuguseks lahendamiseks,“ lisas Kivis.

Politseijuhi teatel on on lõhkumisega seotud isikute ring teada ja praegu tegeleb politsei kahju suuruse väljaselgitamisega. “Täname veel kord kõiki inimesi, kes korrarikkujatest teada andsid,” lausus Kivis.

Kui palju üks lõhutud valgusti maksab, sellele küsimusele Pärnu Postimees eilseks vastust ei saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles