Päästekomando kutsus külla

, klassiõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeküla kooli 1.c käis päästjatel külas.
Raeküla kooli 1.c käis päästjatel külas. Foto: Erakogu

Koolis õpivad lapsed koolitarkust, kuid elu meie ümber õpetab neile elutarkust. Seepärast võttis Raeküla kooli 1.c klass rõõmuga vastu mõtte minna külla Pärnu päästekomandosse.

16. septembri koolipäev algas ootusrikkalt, sest just sel päeval oli meid külla kutsutud päästekomandosse, pealegi oli see 1.c klassi esimene ühine klassiüritus koolitee alguses. Juba klassiruumis tekkis lastel mitmesuguseid küsimusi ja mõtteid, mis kõik ootasid vastuseid. Ja vastuseid lootsime saada neilt kõige targemailt, päästjailt.

Lõpuks asusimegi üheskoos teele. Päästekomando juures meid juba oodati. Suurte uste vahelt paistsid ahvatlevad ilusad punased masinad, kuid meie tee viis esialgu pisut teistsuguse varustuse juurde.

Päästjad tutvustasid lastele päästeoperatsioonides osalevaid masinaid, nende eripära. Kui välja toodi vees töötamise ülikond, uurisid lapsed seda hoolega, suurt nalja aga tekitas keemiakaitseülikond, sest lastele meenutas see oma ebahariliku väljanägemisega tulnukat. Lapsed kuulsid, kuidas päästmine toimub, mil kombel seda korraldatakse ja juhitakse. Pooleli oli just ühe järgmise põneva auto uurimine, kui tuli ootamatu teade tulekahjust. Korraga ilmusid välkkiirelt ei tea kust päästeriietuses mehed ja autod lahkusid sireenide hüüdes.

Olime üllatunud, kui kiiresti kõik toimus. Aga just nii peabki, sest abi peab kiiresti kohale jõudma. Lapsed olid pisut nukrad, et suured autod uurimata jäid, kuid meid ootas ees veel põnevaid elamusi. Uuritud said kustutusvoolikud, redelauto, kiivrid. Lapsed said teada „saladuse“, miks saavad päästjad töötada muidu nii võimatutes tingimustes ja miks tuli, kuumus ja vesi neile liiga ei tee.

Kui masinad uuritud, algas koolitund õnnetuste põhjuste kohta. Kõik lapsed said uurida maja, kus igas toas oli midagi tuleohtlikku. Kes õige põhjuse üles leidis, sai preemia. Premeeritud said kõik 1.c klassi lapsed. „Õnneks pole sellist maja olemas,“ rõõmustasid tüdrukud. Hoolsad peame olema ikkagi.

Muljeid ja teadmisi sai rohkesti. Elavat arutelu põhjustasid poiste seas autod ja päästjate kiire väljasõit. Nii saimegi sellelt õppekäigult väga elulisi teadmisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles