Keskerakond aitas Pärnus ärimehi

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui võimuliit üksmeelele ei jõua, on kohalik Keskerakond eesotsas Hillar Talvikuga valmis linnavalitsust toetama.
Kui võimuliit üksmeelele ei jõua, on kohalik Keskerakond eesotsas Hillar Talvikuga valmis linnavalitsust toetama. Foto: Ants Liigus

Börsifirma Trigon Property Development väärtus sõltus neljapäeval Pärnu linnavolikogu keskfraktsioonist, kes volikogu aseesimehe Hillar Talviku kindlal juhtimisel ärimeestele abikäe ulatas.

Trigoni peamine vara on tütarfirmale VN Niidu Kinnisvara kuuluvad Ehitajate tee äärsed Niidu 9 ja 11 kinnistud. Pärnu linn andis need nõukogude aja lõpus Viisnurgale, et ettevõte saaks mööbli-, suusa- ja plaadivabriku jõe äärest ära kolida. Kui Viisnurk erastati, muutus maa kinnisvaraspekulatsioonide objektiks.

2005. aastal kehtestati Niidu 9, 9a ja 11 kinnistu detailplaneering, kus maa peamine sihtotstarve oli tootmismaa. Peagi hakkas ettevõte linnavalitsust veenma, et Pärnus puudub tootmismaa järele nõudlus ja Ehitajate tee äärde võiks hoopis suure kaubanduskeskuse ehitada. Tootmise kolimisest polnud enam juttugi, oluliseks muutus omavalitsuse mõjutamine, et maa väärtust suurendada.

Mart Viisitamme aegne planeeringute abilinnapea Peeter Saunpere ei nõustunud hiiglasliku kaubanduskeskuse ehitamisega äärelinna. Toomas Kivimägi linnavalitsuses planeeringuid kureeriv Romek Kosenkranius leidis, et lõpmatuseni pole mõtet tootmismaa müüki ettevõttele peale suruda ning vähemalt hulgibaasid ja suuregabariidilise kauba jaotusbaasid võiksid seal olla.

Pärnu eelmine linnavolikogu oli hulgiladude ja suuregabariidilise kauba jaotusbaaside ehitamisega päri, kuid keelas toidukauba müügi. Läheduses asuvale Liblika 6 kinnistule juba kavandatakse uut poodi ja kaubanduse kesklinnast äärelinna kolimisele seisis linn vastu.

VN Niidu Kinnisvara vaidlustas planeeringulahenduse ja soovis, et Ehitajate tee ääres võiks toidukaupa müüa. Kaubanduspinna mahtu oldi valmis vähendama 21 000 ruutmeetrilt 10 000 ruutmeetrini.

Teades, et planeeringu vastaseid on nii Kivimägi valimisliidus, IRLis kui Reformierakonnas, õnnestus ettevõttel enda poole meelitada Pärnus näiliselt opositsioonis olev Keskerakond, kes on tuntud üksmeelse hääletamise poolest. Küsimusele, miks nad kinnisvaraspekulatsioonile kaasa aitavad, vastas Talvik, et erakond toetab töökohtade loomist.

Uue planeeringulahenduse avalikustamisel kirjutasid sellele vastuväite Rääma seltsi esimees Priit Sutt ja linnakodanik Veiko Vostrjakov. Sutt ja Vostrjakov ei pidanud õigeks tööstusmaale kaubanduskeskuse planeerimist. Ka linnaarhitekt Karri Tiigisoon oli kaubanduskeskuse vastu ja leidis, et tootmismaad vähendada pole vaja.

Kuid linnas asuvate kinnistute väärtus ei sõltu spetsialistidest ja asumiseltsidest. See sõltub linnavalitsuse ja volikogu liikmete enamusest.

Neljapäeval tuli linnavalitsus volikogu ette eelnõuga lubada VN Niidu Kinnisvaral Ehitajate tee ja Niidu tänava nurgal 10 000 ruutmeetri suurust kaubanduskeskust ehitada. Volinikes tekitas üldplaneeringu muutmise soov hulga küsimusi, mistõttu Kivimägi valimisliitu esindav Mark Soosaar tegi ettepaneku piirduda esimese lugemisega.

Kiiresti võetud vaheaja järel võttis Soosaar ettepaneku tagasi. Kivimägi valimisliit ja Keskerakond hääletasid üksmeelselt planeeringu poolt, enamik IRList ja Reformierakonnast oli kas vastu või erapooletu.

Trigon Property Developmenti aktsia väärtus oli juba varem tõusnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles