Uus ja puhas poliitika

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Nädalavahetusel loodi Eestis uus partei Eesti Vabaerakond (EVA), mis koos vastsündinud Rahva Ühtsuse Erakonna (RÜE) ja esimest korda riigikogu valimistele vastu mineva Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE) loodab praegusele neljale parlamendiparteile konkurentsi pakkuda.

Peaaegu alati on enne riigikogu valimisi tõusnud uusi ja sageli edukaid tegijaid. Meenutagem Res Publicat või Erakonda Eestimaa Rohelised, millest esimene on nüüdseks osa Isamaa ja Res Publica Liidust ning teine varjusurmas. Erand oli 2011. aastal, mil uusi tugevaid ei olnud ja koore riisusid Reformierakond, Keskerakond, IRL ja sotsid, kinnistades – kritiseeritagu seda, kuidas tahes, aga valija tahtele toetudes – nelja suure võimu.

Enne järgmisi riigikogu valimisi on uutel tegijatel seega paslik end olemasolevatele vastandada ja end värske ning “rahvast tõeliselt hooliva” löögirusikana esitleda. Kuidas käib värskus kokku sellega, et EVA juhiks valiti kogenud riigikogulane Andres Herkel, RÜE eesotsas seisab teenekas Kristiina Ojuland ja EKREt tüürib samuti mitte eilne Helme ruudus, võiks panna mõtlema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles