Pätid viisid Kuuse aiandist minema poolsada puuistikut

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abikaasaga Kuuse aiandit pidav Evi Kuusk on kaaskodanike jultumusest jahmunud. Võrkaia aia alt sisse roomanud vargad omastasid nende aiandist hulga ilupuude istikuid. Saaki ei võetud juhuslikult, vaid valiti teatud sordid, liigid ja kogused.
Abikaasaga Kuuse aiandit pidav Evi Kuusk on kaaskodanike jultumusest jahmunud. Võrkaia aia alt sisse roomanud vargad omastasid nende aiandist hulga ilupuude istikuid. Saaki ei võetud juhuslikult, vaid valiti teatud sordid, liigid ja kogused. Foto: Urmas Luik

Nädalavahetusel rüüstasid vargad Pärnus Tallinna maanteel asuvat Kuuse aiandit ja viisid sealt minema ligemale viiskümmend ilupuuistikut.

Pikanäpumehed tegutsesid aiandis laupäeva või pühapäeva öösel. Varguse avastasid aiakaubaäri omanikud Evi ja Andrus Kuusk esmaspäeva hommikul.

“Ega me kohe saanudki aru, et osa istikuid on puudu, sest ilupuud on väljas omaette õuealal,” rääkis Evi Kuusk.

Siis aga jäi silma, et aia äärest on kadunud kaks halli lepa leinavormi. Evi Kuusk oli puukesed siia oma käega laupäeval enne äri sulgemist pannud.

Leppade kadumist märgates mõtles naine esiti, et ehk asetas ta istikud ikkagi kuhugi mujale. Nähes aga, et õuest on peale leppade puudu veel hulk muid taksoneid, osa istikute potte on tühjad ja sildid nimetustega katki, mõistis Kuusk, et leppade kadumises pole süüdi tema hajameelsus, vaid aiandis on käinud kratid.

Peale halli lepa võtsid vargad kaasa elupuid, kuuski, jugapuid, halle nulgusid, mägimände ja madalaid kadakaid – kokku pea 50 istikut.

Tühjad potid jäeti maha

Kõige enam viidi minema elupuid. Seitsmeteistkümnest istikust jäi aiandi õuele alles ainult kaheksa puud. Pisikesi elupuid läks minema kuue istiku jagu.

Et varastatud istikud paiknesid õuealal eri kohtades, on aiandi töötajatel põhjust arvata, et saagi järele tuldi nimekirja alusel. Otsekui tellimust täitma.

“Tundub, et siin tegutseti kindla teadmisega, mida võtta ja kui palju. Siit ja sealt on istikute seast kaasa nokitud, nagu võetaks oma aeda istutamiseks. Jääb mulje, et kellelgi oli vaja kindlas koguses konkreetseid puid,” oletas Evi Kuusk.

Vargad tungisid aiandisse tänavapoolse võrkaia alt. Röövsaaki sealt kaudu minema ei toimetatud, vaid istikud loobiti tagumisest kõrgest planktarast robustselt üle. Tõenäoliselt ootas seal auto, kuhu puud peale laaditi.

Nagu võõra vara omastamisest ja sissetungimisest veel vähe oleks, jätsid pikanäpumehed istikute potid aia taha vedelema. Samuti unustati või jäeti sinna maha üks jugapuuistik.

“Kaks jugapuud varastati ära, kolmas vedeles üksi aia taga. Seal on pime, võib-olla jugapuud lihtsalt ei olnud näha,” oletas Kuusk.

Müügiala aias sees oli vargusööl valgustatud, aga see asjaolu pätte tagasi ei hoidnud.

Oodatakse infot

Kaks kaasa viidud halli lepa leinavormi on Kuuse sõnade kohaselt Eestis üsnagi haruldased. Meie aiandusärides liigub neid vähe ja Kuusk on kindel, et tunneks oma puud ära.

“Neil on paar iseäralikku omadust, mille järgi suudaksime puud tuvastada. Ja ühed kuused – kaks tükki – needki tunneksime vabalt ära,” lausus ta.

Varguse ohvriks langes veel paar muud vähemlevinud männi- ja nulusorti, kusjuures nii mõndagi neist müüb Kuuse aiand alles esimest aastat.

Kuuse aiand on tegutsenud 11 aastat ja äsjane juhtum on pereärile esimene kord varaste küüsi langeda.

Omanikud on vargusest politseid teavitanud ja kutsuvad Kuuse aiandi Facebooki lehe kaudu kõiki, kellel võib juhtumi kohta mingitki infot olla, nendega ühendust võtma. Kahtlust võiks Evi Kuuse jutu järgi inimestes tekitada see, kui keegi asub praegu suuremas koguses ilupuid aeda istutama, ja seegi, kui istikutel pole potte.

Nördinud naine ise kedagi kahtlustada ei oska. Ta on juhtunu tõttu kurb ja solvunud ning pisaradki kipuvad silma.

“Rabeleme siin perega hommikust õhtuni, kevadel oleme kõik pikad päevad tööl nii, et kodu jaoks aega ei jäägi. Oma laste nimel me siin seda kõike teeme ja siis tullakse lihtsalt võetakse puud ära. Mitte üks-kaks istikut, vaid lausa kümnete kaupa,” ohkas Kuusk löödult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles