Tori kool pidas sügispidu

, Tori põhikooli direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumitunnis uuriti, kuidas valmib leib. Tädi Lea rääkis 2. klassi lastele, et tegu ei olegi sõelaga, vaid see asi on hoopis külimit.
Muuseumitunnis uuriti, kuidas valmib leib. Tädi Lea rääkis 2. klassi lastele, et tegu ei olegi sõelaga, vaid see asi on hoopis külimit. Foto: Erakogu

Traditsiooniliselt peab Tori koolipere sügise algamise nädalal sügispidu.

Selleaastane sügispidu toimus eesmärgiga väärtustada leiba ja oli kantud mõttest „Viljaterast leivani“. Nädal varem osalesid algklasside lapsed Tori muuseumi korraldatud samasisulises muuseumitunnis ja tutvusid muuseumikogudes säilitatavate tööriistadega, mille abil rukkiterast leivapäts lauale sai.

Reedesel kooli üritusel kattis iga klass laua leivatoitudega ja esitas etteantud teemal sõnalis-lavastusliku ettekande. Lauad tulid väga eripalgelised vastavalt sellele, kui palju lapsed ja vanemad kodus vaeva nägid ning keetsid, küpsetasid. Palju oli kodusküpsetatud leivapätse, aga ka suupisteid ja magusaid roogasid. 1. ja 4. klassi õpilased valmistasid leivatoidud koolis ühiselt. Tundus, et kõige rohkem olid esindatud küüslauguleivad.

Aulas toimunud ühisüritusel esines iga klass: 1. klass laulis-mängis "Me lähme rukist lõikama", 2. klass andis teada, keda kiita leiva eest, 3. klass oli pähe õppinud teemakohaseid luuletusi, 4. klass õppis tundma Eestis kasvatatavaid teravilju ja tutvustas neid teistelegi, 5. klass uuris vanu filmiklippe viljakoristusest ja leivateost, 6. klass rääkis leiva koostisest, 7. klass kõneles leivaga seotud toidukultuurist, 8. klass tutvustas Tori muuseumi varadest pärit riistu, mis seotud rukki kasvatamisega, 9. klass rääkis leivaga seotud uskumustest.

Leivasorte esitles firma Vändra Ökopagar. Meile maitses enim nende toodetud kukkel „Nukits“.

Päev lõppes leivatoitude proovimisega.

Sügispeo korraldaja koolis on loodusainete õpetaja Kaja Maripuu. Õnnestumisele aitas kaasa iga klass koos klassijuhatajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles