Kuurordi glamuur pandi päevaraamatusse

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalendermärkmik kujutab endast tükikest elavat ajalugu ja samal ajal praktilist kingitust. Ruth Huimerind ja Rein Pakk on eelistanud naljakat ja absurdset lähenemist.
Kalendermärkmik kujutab endast tükikest elavat ajalugu ja samal ajal praktilist kingitust. Ruth Huimerind ja Rein Pakk on eelistanud naljakat ja absurdset lähenemist. Foto: Silja Joon

Disainer Ruth Huimerind ilmutas koostöös filmirežissöör Rein Paku ja disainer Jüri Lõuniga eksklusiivse 2011. aasta Pärnu kuurordi ja suvitusteemalise päevaraamatu, mida sel nädalal Supelsakste kohvikus esitleti.

Kuurordi suvetunne

Disaineri ja fotograafina tuntud Huimerind ütles, et sellise suveniiri väljaandmine on kallis lõbu ja sisse eriti ei too.

“Ma nii armastan Pärnut ja kõik Pärnuga seonduv on mulle südamelähedane, nii on kalendermärkmik minu väike austusavaldus Pärnule, kuurordile, suvitamisele ja suveelule,” rääkis Ruth Huimerind.
Kuurordi suvetunne

Kui Huimerind Supelsakste kohvikut kuurorditeemaliste piltidega kujundas, üllatas kunstnikku kogusid uurides ajalooliste suvitusteemaliste piltide rohkus.

“Kollektsionääre ja arhiive külastades arvasin, et leian põhiliselt eest paraadportreed ja võtted Koidula platsist. Teemasse süvenedes leidsin nii palju lahedaid pilte, mida pole avaldatud ega märgatud. Kogusin materjale üle poole aasta ja see kõik lihtsalt tuli raamatusse raiuda,” rääkis Huimerind trükise sünniloost.

Kunstnik tõdes, et tema andmeil pole sel määral kuurordi teemat üheski trükises koos olnud, pildimaterjali otsis ta kokku filmiarhiivist, riigiarhiivist, Pärnu muuseumist, ajaloomuuseumist, abiks olid lahked erakollektsionäärid Olaf Esna, Aivo Aia, Ardi Sahhatševski, Urmas Priske.

“Endal oli ka kenake lasu lahedaid pilte ja teine niisama palju on veel kasutamata,” lisas Huimerind. “Mõtlesin, et ülevaate peaks saama kuurordi omaaegsest suvetundest, mille lõid toonane suvekaup ja Pärnu tootjad.”

Huimerinnal on palju ägedat fotomaterjali vana aja kuurordiga seonduvast. Valged kleidid, tennised, vesilained, pingid ja pargid ning Raimond Valgre. Kõik see mõjub väga glamuurselt. Eraldi kogumikud võiks välja anda Haapsalu, Kuressaare ja Pirita kohta.

Samalaadse originaalse kalendermärkmiku on kunstnikult varem tellinud Musi vinoteek, kus sellest sai kliendikingitus.

Omapärane suveniir

“Kas sellisel tööst halli näoga talurahval võib tõesti olla midagi nii ðampanjalikult kihisevalt kerget, nagu seda on üks kuurort? Tuleb välja, et võib. Jannseni ja Koidula linnas sündinud otsus võtta puhkamist tõsise põhjalikkusega näitab meie rahva iseseisvuse ja enesemääramise püüdeid ehk niisama hästi kui muistne vabadusvõitlus,” juhatab märkmikuna kasutatava pildikogumiku sisse tekstilooja Rein Pakk, filmirežissöör ja stsenaariumide autor.

Kui lehitseda spiraalköites märkmikku, võib sealt leida originaalfoto Graf Zeppelini tsepeliinist, mis 1930. aasta septembris üle Koidula pargi lendas, 1940. aasta käsitöölehe kauni rannakostüümi kudumisõpetuse, linnaarhitekt Olev Siinmaa originaalskitsi ranna korvtoolidest, seksika Ada Lundveri ajastuomase trikooga rannaliival, Orto päevituskreemi reklaami, ETKVLi suvekauba reklaamplakatid, koorejäätisepaberi, Rannahoone menüü aastast 1966 ja palju muudki.

Huimerind rõhutab, et iga foto juures on ära toodud allikad, millal pilt on tehtud ja kellele see kuulub.

Fotokunstnikuna on Ruth Huimerind trükises koha leidnud enda töödelegi. Seal on valik rannas tehtud pilte, kus modelliks teiste seas näiteks Marge Rull.

Pärnu muuseumi töötaja Jasper Zoova sõnade kohaselt tuleks Ruth Huimerinna ettevõtmist väärtustada. “Selline kalender on väga originaalne. Vaimukad tekstid ja ilusad pildid. Väga maitsekalt kokku pandud. See on nagu omapärane suveniir.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles