Kommentaar: Lätis Venemaa mõju väheneb!

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nils Ušakovsist ei saa Läti uut peaministrit.
Nils Ušakovsist ei saa Läti uut peaministrit. Foto: Reuters

Üsna oma analüütiku töö algul hakkasin valimiste käigus ilmnenud tendentside selgitamiseks arvestama mitte parteide protsente, nagu teeb enamik kommenteerijaid, vaid erakondadele antud häälte koguarvu.

Riigikokku valituna veendusin ruttu säärase lähenemise eelises, sest protsent ei ole veel tõde. Kas või meil Eestiski: viie protsendi barjäär jätab mitu poliitjõudu mängust välja ja kurikuulus D’Hondti jagaja moonutab võitja tulemust. Sestap julgen minna vastuollu Eesti peavoolumeedias ja Vene telekanalites väidetavaga, et Läti venelased saavutasid edu, nende juht Nils Ušakovs saab õiguse moodustada valitsus jne.

Tänu vahepealsele rahvahääletusele, mis saatis seimi laiali, võib Läti poliitika muutumist hinnata 2010., 2011. ja 2014. aasta parlamendivalimiste tulemuste põhjal. Osalejate koguarv oli 944 825, 917 680 ja 913 211 ning osavõtu protsendid vastavalt 62, 59,5 ja 58,3.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles