Pillerpalli laps teab, et leib kasvab põllul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leivanädal tõi Pillerpalli lastele huvitavaid tegevusi ja uusi teadmisi.
Leivanädal tõi Pillerpalli lastele huvitavaid tegevusi ja uusi teadmisi. Foto: Erakogu

Igas tervist edendavas lasteasutuses peetakse oluliseks, et lastel kujuneksid tervislikud toitumisharjumused. Tervisliku toitumise väga oluline koostisosa on leib ja leivatooted, mis sobivad igas vanuses inimeste päevamenüüsse.

Pillerpallis kui tervist edendavas lasteaias peetakse igal sügisel leivanädalat. Tänavuse leivanädala moto oli „Leib kasvab põllul“. Sel nädalal said lapsed teada, kuidas saab viljast jahu, millest valmistatakse leiba ja saia. Nüüd ei arva ükski laps, et leib tulebki poest.

Rühmades  räägiti nädala jooksul, kuidas jõuab meie lauale leib ja miks peab leiba sööma. Põngerjad joonistasid ja meisterdasid leivatooteid, mängisid käe- ja loovmänge, arvasid ära mõistatusi, tegid jahule joonistähti ja vaatasid filmi „Jussikese leivatund“. Vanemad lapsed uurisid viljateri.

Vändra Leiva spetsialist Ralf Ramot tutvustas lastele jahutooteid ja rääkis leivateost. Kõik osalejad said võrrelda nisu ja rukist ning katsuda rukkijahu, lina- ja seesamiseemneid.

Leivanädala raames sõitsid Pillerpalli nooremad lapsed Paikusele Maiasmoka pagarisse ja vanemad lapsed Kurgja talumuuseumisse.

Maiasmoka pagariäris said lapsed teada, et sel päeval hakatakse küpsetama Narva küpsised. Esmalt tuli teha taigen, mille valmistamiseks oli vaja muna, suhkrut, jahu, margariini ja kakaod. Taigna segas kokku taignasegamismasin. Pagari ülesanne oli ainult nuppe vajutada.

Kui taigen valmis, pandi see koogipritsi sisse, mille abiga pigistati ahjuplaadile ilusaid lillekujulisi küpsiseid. Seejärel tõstis pagar ahjuplaadid küpsistega 200kraadisesse ahju seitsmeks minutiks küpsema.

Kui präänikud olid jahtunud, sai iga laps suu magusaks. Küpsised lausa sulasid suus. Täname lahkeid pagareid, kes tutvustasid maitsvate küpsiste valmimist. Tagasiteel oli nii mõnigi laps kuidagi vaikne ja mõtlik, võib-olla unistas ta, et suureks saades hakkab pagariks. Tänud ka Paikuse lasteaia lahkele perele, kes lubas lastel oma hoovialal mängida.

Bussisõit Kurgjale oli pikk ja lapsed said läbi bussiakna näha põllutöömasinatega tehtavaid sügistöid põldudel. Kurgjal võisid nad tutvuda vanaaja leiva- ja võiteoga. Lastele jäi hästi meelde käsikivil jahu jahvatamine, taigna sõtkumine leivaastjas, leivale kaitsemärgi vajutamine ja võimasina vurritamine. Lapsed said nuusutada ja maitsta leiva juuretist.

Peale selle oli lastel võimalus vaadata ja silitada piimaandjaid-sarvekandjaid ning kuke- ja kanakarja, keda hoidsid vaos kaks kalkunit.

Kurgja talu külastus lõppes leiva ja karaski söömisega, lapsed said maitsta enda valmistatud võid. Teele kaasa panid taluperenaised kaapekakukesi, mida võib alles hoida jõuludeni.

Lõunalauas istudes meenus lastele vanaaja ütlus „Jätku leiba“ ja vanasõna „Austa leiba, sest leib on vanem kui meie“.

Väga tore ja tegus nädal oli. Lapsed said palju teadmisi leivast ja küpsetamisest, loomadest ja  põllutöömasinatest. Nüüd nad teavad, et enne kui leib poodi jõuab, teeb see läbi pika teekonna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles