Pärnu kultuuritegijad tutvustavad oma loomingut Valgevenes

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste hulgas esitleb Valgevenes Maladetšnas oma kogumikku „Pärnu hetked“ Pärnu literaat ja muusik Toomas Kuter.
Teiste hulgas esitleb Valgevenes Maladetšnas oma kogumikku „Pärnu hetked“ Pärnu literaat ja muusik Toomas Kuter. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Oktoobrikahel viimasel päeval tutvustatakse Valgevenes Maladetšnas Pärnu kultuuritegijate loomingut.

Mitmekesine programm Eestit ja Pärnut ning meie kultuuri tutvustavate sündmustega leiab aset Mihhail Oginski nimelises Valgevene riiklikus muusikakolledžis.

Sander Sillavee sihtasutusest Pärnumaa Turism teeb Pärnut tutvustava ettekande, avatakse Pärnust pärit kunstniku Tiina Ojaste maalinäitus, oma kogumikku „Pärnu hetked“ esitleb Pärnu literaat ja muusik Toomas Kuter.

Kultuuripäevade finaaliks on galakontsert Eesti ja Valgevene heliloojate loomingust. Pärnu heliloojaid esindavad kontserdi kavas Jaanus Torrimi ja Jüri Dimitrijevi teosed. Esineb Mihhail Oginski nimelise kõrgema muusikakolledži sümfooniaorkester, mida dirigeerib Grigori Soroko. Valgevene solistide hulgas on Pärnus juba tuntud bariton Andrei Savtšenko, kes võitis 2011. aastal Klaudia Taevi nimelisel rahvusvahelisel noorte lauljate konkursil teise preemia ja publikupreemia. 2013. aastal laulis Savtšenko Promfesti ja Endla koostööna lavale toodud Rimski-Korsakovi ooperis „Tsaari mõrsja“.

Pärnu  kultuurikoostöö Valgevenega ulatub aastate taha. 2010. aasta Pärnu ooperipäevade peaesineja oli Valgevene rahvuslik akadeemiline ooperi- ja balletiteater Borodini ooperiga „Vürst Igor“. Pärnus, Tallinnas ja Võrus on meie publik kuulnud Maladetšna muusikakolledži orkestrit. Läinud aastal andis Ammende villas kontserdi Maladetšna muusikakolledži professor, sopran Margarita Vassiljevitš. Tänavu kevadel käisid kontserdireisil Valgevenes Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor ja Pärnu kunstide maja poistekoor.

Kultuuripäevade toetajad on Eesti suursaatkond Minskis, Valgevene Vabariigi suursaatkond Tallinnas, Minski oblastikomitee, Maladetšna linnavalitsus ja Pärnu linnavalitsus.

Maladetšna on ligi 100 000 elanikuga linn Valgevenes Minski oblastis, mis on kuulus oma kõrgetasemelise muusikakõrgkooli ja mitmekesise kultuurielu poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles