Andres Metsoja: Rail Baltic kui valge laev

Andres Metsoja
, Pärnu maavanem (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Metsoja.
Andres Metsoja. Foto: PP

Just selline võrdlus, et soomusrong ja valge laev on meie kaasaja Rail Baltic, tekib minu ajusopis, kui järjekordselt mainime Euroopat liitvat kiiret rongiühendust. Ühelt poolt loob see tehnilisi võimalusi, säilitamaks meie riiklikku iseseisvust ja julgeolekut, teisalt kasvatab või kahandab meie peamist rahvuslikku väärtust ehk kodanikkonda ja inimlikke unistusi. Kindel on, et tegemist on väärtuste ja ressursside teega, mis pikas perspektiivis ei vii ummikusse.

Julgeolekust rääkimine eeldab ennekõike majandusruumist mõtlemist. Euroopale on Põhjamaade tugevam sidumine Kesk-Euroopaga hädavajalik, sest kauba liikumine läbi Venemaa ei pruugi olla globaalsete põrkumiste tõttu alati enam võimalik.

Kas see on võitlus Pärnumaal Rail Balticu realiseerimise eest või vastu, pole diskussiooni peateema. Tõsi, küsimus seisnes selles, kuidas saavutada meile paremad peatused ja mõistlik talumiskohustus raudteekoridori paiknemise suhtes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles