Pärnu koolid hakkavad hommikul õpilastele putru pakkuma

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud kohvikud pakuvad hommikuti putru, nüüd võivad seda ka kõik Pärnu õpilased saada.
Paljud kohvikud pakuvad hommikuti putru, nüüd võivad seda ka kõik Pärnu õpilased saada. Foto: Margus Ansu / Postimees

Järgmisest nädalast võivad kõik Pärnu üldhariduskoolide õpilased koolis tasuta putru süüa, kui nad pool tundi enne tundide algust kohale tulevad.

Putru ja mõnes koolis ka teed pakutakse kõigile põhikooli- ja gümnaasiumiõpilastele, sõltumata kooli omandivormist. See tähendab, et soe puder on hommikul ootamas linna kõigis põhikoolides ja gümnaasiumides, Sütevaka humanitaargümnaasiumis, vabakoolis, Herbert Hahni koolis, Koidula gümnaasiumis ja toimetulekukoolis.

Soovid olid erinevad

Paar nädalat tagasi küsiti lastelt, kas nad tahaksid hommikul koolis tasuta putru süüa. Abilinnapea Jane Metsa sõnul oli vastustest avanev pilt väga kirju ja andmeid ei võeta dogmana. Kui Rääma koolis soovis hommikuputru 64, siis Mai koolis ainult kolm protsenti õpilastest.

Mets rõhutas, et esmaspäevast võivad hommikuti tasuta sööma minna kõik, sõltumata sellest, kuidas nad küsitlusele vastasid. Nimelist arvestust sööjate kohta ei peeta, on vaja vaid pool tundi enne tundide algust koolimajja tulla.

Ühe pudruportsu suuruseks on arvestatud 200 grammi. Kas see on tõstetud taldrikule valmis või võtab igaüks ise sobiva taldrikutäie, sõltub Metsa jutu järgi koolist. 200 grammi on keskmise taldrikutäie suurus, väiksemad lepivad tavaliselt vähemaga ja suuremad võivad küsida rohkem.

Metsa sõnade kohaselt on toitlustajatega räägitud, et iga päev ei pakutaks sama putru. “Lemmik on osal manna-, osal kaerahelbepuder. Vene koolis eelistatakse tatraputru. Hirss oli välistatud, seega on põhimõtteliselt valida kaerahelbe-, mitmevilja-, riisi-, tatra- ja mannapudru vahel,” kõneles Mets.

Pudru juurde kuulub moos või või. Enamik lapsi eelistab Metsa ütlust mööda moosi.

Ärge otsustage teiste järgi

Linnavalitsus on arvestanud pudruportsjoni hinnaks 35 senti, millele lisandub kohaletoomine. Prognoositakse, et tasuta hommikusööki hakkab sööma viiendik õpilastest, linnakassas on selleks aasta lõpuni planeeritud 10 000 eurot.

Sööjate arvu prognoosimine oligi linnavalitsuse jaoks üks raskemaid ülesandeid. Esialgse küsitluse tulemuses – 3–64protsendilises sööjate arvus – Mets kahtles, pigem võib tema jutu järgi toetuda Vene gümnaasiumi kogemustele, kus sööb enne tunde 14 protsenti lastest.

Vene gümnaasium, kus on aasta aega tasuta putru pakutud, on teistest erinev, sest palju lapsi tuleb sinna maakonnast. “Varem oli osa õpilasi esimestes tundides rahutud, nüüd on nad õpetatavale tunduvalt vastuvõtlikumad,” kirjeldas Mets kooli kogemust.

Mets julgustas koolis hommikul putru sööma kõiki, kes seda soovivad. Ta mõistab, et tasuta koolitoidu populaarsus sõltub klassis valitsevast suhtumisest, pere hommikusöögitraditsioonidest ja kooli jõudmise ajast, ent kellelgi ei maksa koolis pakutavat võimalust häbeneda.

“Mingis eas sõltutakse liiga palju teiste arvamusest: kui teised ei söö, siis mina ka ei söö,” rääkis abilinnapea.

Koolides tasuta hommikusöögi pakkumine oli Pärnus võimul oleva Toomas Kivimägi valimisliidu, Reformierakonna ja IRLi üks koalitsioonilepingu lubadusi. Metsa jutu järgi kavatseb Pärnu linn tasuta hommikuputru pakkuda nii kaua, kui on sööjaid. “Iseasi, kas ühe kuni viie sööjaga on sel mõtet,” täpsustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles