Endlas esietendub Läti lavastaja „Meie aja kangelane“

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teatris esietendus "Meie aja kangelane".
Endla teatris esietendus "Meie aja kangelane". Foto: Siim Vahur

Laupäeval esietendub Pärnus Endla teatri suurel laval Vene kirjanduse kuldvarasse kuuluv Mihhail Lermontovi „Meie aja kangelane“, mille dramatiseeris ja tõi lavale Läti lavastaja Galina Polišuk.

Polišuki kaasaegset ja eredat teatrikeelt ilmestavad Läti rahvusteatri peakunstniku Aigars Ozolinši loodud põnev lavakujundus ja ajastukohased kostüümid kostüümikunstnik Liene Rolšteinalt. Endla teatri jaoks on see üle mitmete aastate esimene kord, mil lavastus tuleb välja meeskonnalt väljaspoolt Eestit.

Lugu räägib noorest ja nägusast ohvitserist Petšorinist. Tal oleks elus justkui kõik olemas, aga ometi tunneb küüniline ja kirglik mees pidevalt igavust ja seletamatut igatsust millegi kaugelasuva järele. Seda püüab Petšorin leevendada rohkete naisvallutustega, aga mõistab peagi, et ei ole võimeline kellesegi ennastunustavalt armuma. Ta riskib oma eluga duellidel ja Vene ruletis, aga saab aru, et ka see ei tekita temas mingeid emotsioone või elujanu.

Nagu Mihhail Lermontovi vene kirjanduse kuldvarasse kuuluv romaan „Meie aja kangelane“, toimub ka Endla teatri lavastuse tegevus Krimmis ja Tšetšeenias. Nagu ka tollal, lahendavad peategelased au, südametunnistuse, elu mõtte, aga ka võõra rahva tavadesse ja kultuuri süvenemise probleeme. Kuigi taustaks on pidevad sõjad, on lavastaja sõnul Endla teatri „Meie aja kangelane“ lugu eelkõige armastusest ja kirest ning elu mõtte otsimisest. Endla lavastuse tegevus toimub paralleelselt kahes ajas – meie ajas ja Lermontovi ajas.

Lavastaja Polišuki sõnul tulid nad koos kunstnik Aigars Ozolinšiga Pärnu rannas jalutades mõttele tuua lavastuses meri Endla teatri lavale. Merel on oluline roll lavastuse kujunduses ning vesi on Endla teatri suurel laval kogu etenduse vältel. Lisaks veele on lavakujunduses mitmeid huvitavaid ja erilisi lahendusi.

Peategelast Petšorinit mängib Priit Loog, teistes osades Jekaterina Novosjolova, Kati Ong, Karin Tammaru, Carmen Mikiver, Fatme Helge Leevald, Jaan Rekkor, Tambet Seling, Sander Rebane, Ahti Puudersell, Eduard Tee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles