Valitsus üllitas kalapüüki puudutava seaduseelnõu

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi juhitav ministeerium tahab lihtsustada kalastamisõiguse saamist ja karmistada karistusi kalapüügikorra rikkumiste eest.
Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi juhitav ministeerium tahab lihtsustada kalastamisõiguse saamist ja karmistada karistusi kalapüügikorra rikkumiste eest. Foto: Ants Liigus

Eesti valitsus kiitis heaks kalapüügiseaduse muudatused, mis ohjeldavad ebaseaduslikku püüki, täpsustavad harrastuskalapüügiks kasutatavaid vahendeid ja kalastuskaardi taotlemise algusaega ning võimaldavad kaardi elektroonset väljastamist.

Ühe olulisema muudatusena harrastuspüüdjatele pakub valitsus kalastuskaartide taotlemise algusaja muutmist.

“Pärast seadusemuudatuse jõustumist algab kalastuskaartide taotlemine nii elektrooniliselt kui keskkonnaameti büroode kaudu samal ajal ehk taotluspäeva hommikul kell 9,” ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. “Seni kehtiva seaduse järgi oli eelis elektroonilise kalastuskaardi taotlejatel, kes said taotluse sisse anda taotluspäeval alates 00.00st, kuid kohapeal büroodes võeti taotlusi vastu tööpäeva algusest.”

Paberist kalastuskaart kaob

Seadusemuudatuste kohaselt on kavas harrastuskalapüügil kaotada paberkujul kalastuskaart, nii et püügiõigust hakatakse kontrollima isikut tõendava dokumendi alusel.

“See tähendab, et ligi 10 000 kalastuskaardi alusel kalastajat võivad kalal käies piirduda üksnes isikut tõendava dokumendi kaasaskandmisega,” märkis Tamkivi.

Muutused kutselisel kalapüügil

Kutselises kalapüügis on tähtsaim muudatus see, et omanikud saavad õiguse anda oma püügivõimalusi kasutada teistele püügiõiguse omanikele nii, et see ei muuda nende ajaloolise püügiõiguse suurust. Samuti nähakse ette, et vastavalt vajadusele võib kalalaevaregistris tekkinud vaba püügivõimsuse üle kanda ühest laevastikusegmendist teise.

Karistused karmistuvad

Seaduseelnõu loetleb kalapüüginõuete tõsised rikkumised, mille puhul määratud karistuse kehtivuse ajal uuesti toime pandud rikkumisele järgneb kalapüügiloa tühistamine.

Eelnõu järgi ei väljastata püügilube enam nendele, kellel on üle ühe kehtiva karistuse.

Uue sättena lisandub kalapüügiseadusesse Euroopa Liidu vastavast määrusest tulenevaid nõudeid merest püütud kala ja sellest valmistatud kalatoodete impordi, ekspordi ja reekspordi kohta.

Valitsuses heakskiidetud seaduseelnõu saadeti aruteludeks riigikokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles