Kommentaar: Paljude muutujatega võrrand

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Klaus, Pärnu Postimees.
Karin Klaus, Pärnu Postimees. Foto: PP

Eelmisel nädalal Eestis toimunud koolitulistamine on nüüdseks meedias risti ja põiki läbi hekseldatud. Ilmselt pole Eestimaal inimest, kes poleks endalt küsinud, miks selline asi juhtus ja kas seda oleks saanud ära hoida.

Jokela koolitulistamise põhjal Soome justiitsministeeriumis valminud uuringust, kus analüüsiti ka USA koolitulistajate isikuid, selgus, et tüüpilise tulistaja portreed pole võimalik koostada. Osa neist olid normaalsest perest, hea õppeedukusega tavalised lapsed. Ühisjoon oli vaid see, et enamik neist oli varem üritanud enesetappu, tundis masendust või meeleheidet ja oli enne rünnakut läbi elanud kaotuse või suhte lõppemise.

Võrrandis, mille tulemus on mõrv, on palju muutujaid. Eeldame, et laps on olemuselt hea (välistades, et on olemas nn geneetiline kurjus ehk võimetus empaatiaks teiste inimeste suhtes). Last mõjutavad pereliikmed, klassis valitsevad suhted, kooli üldine atmosfäär, õpetajad, sõbrad, massimeedia, muusika jne. Isegi kui kõik muutujad võrrandis tunduvad positiivse mõju ja plussmärgiga, võib ikkagi ebasoodsates tingimustes tekkida ootamatu lühiühendus, avalduda allasurutud haigus, häire või impulss.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles