Tralli sünnipäevaks valmis multifilm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tralli lasteaia sünnipäevapidu.
Tralli lasteaia sünnipäevapidu. Foto: Erakogu

Ühel sügisõhtul said Pärnu Tralli lasteaia Nöpsiku ja Täpsiku rühma lapsed teada, et tulemas on nende kalli lasteaia 36. sünnipäev.

Et sünnipäevale ei minda tühjade kätega, mõtlesid lapsed pikalt, mida võiks kinkida. Mõeldi ja arutleti koos õpetajate Helin Seppeneni ja Kristina Paštšenkoga. Lõpuks jõuti otsusele: mis  oleks huvitavam ja südamlikum kingitus kui enda tehtud multifilm lasteaia tekkimisest. Trallimaja legendi on lapsed korduvalt kuulnud ja ise lugenud, ent nad pole seda kunagi oma silmaga näinud.

Aastaid tagasi korraldas lasteaed Trall konkursi, milles otsiti lasteaiale tekkelugu. Vanemõpetaja Maia Talinurm mõtles välja legendi, mis on esindanud meie lasteaeda aastate jooksul. Selle järgi otsustatigi multifilm teha. Mõeldud, tehtud, asuti asja kallale.

Teades, et Trallis on 12 rühma ja iga rühm on oma nime saanud seal ammusel hallil ajal elanud sookollide järgi, anti igale rühmale ülesandeks meisterdada oma rühma maskott. Teadagi oli sookollidel ka armas sõbranna – haldjas, kelle pidi meisterdama juhtkond. Seega oli kingituse valmistamisse kaasatud kogu Tralli pere.

Peategelased valmis, asuti usinasti tegutsema. Iga kord, kui sai töö kallale asuda, oli laste silmis näha ootusärevust, sookollide liigutamine ja trallitamine oli nende jaoks põnev. Õpetajate ülesandeks jäi pildistamine, seejärel 1200 pildi kokkupanek multifilmiks ja sobiva muusika leidmine.

Legendi pealelugemine jäi laste ülesandeks. Sellega sai suurepäraselt hakkama Nöpsiku rühma kuueaastane Martiina. „Mulle väga meeldis multifilmi juures see, et sain lugeda teksti ja hiljem oma häält multifilmis kuulata,“ kommenteeris Martiina oma tegemisi.

Täpsiku rühma Isabelile meeldis kõige rohkem sookollide liigutamine. „Eriti vahva oli neid liumäest alla sõidutada,“ meenutas kuueaastane Isabel. Nöpsiku rühma rõõmsameelsele Emma-Miale meeldis kõige rohkem see, et sai väikestest puupalkidest maju ehitada. Täpsiku rühma Luisa seevastu pidas lugu rühmaruumide sisustamisest.

Laste usina töö käigus ja õpetajate juhendamisel valmiski tore, südamlik ja õpetlik multifilm sellest, kuidas tekkis lasteaed Trall.

3. novembril tähistas lasteaed Trall oma 36. sünnipäeva. Et lasteaia pere on kasvanud suureks, peeti sünnipäeva kahes osas: nooremad ja vanemad lapsed eraldi. Noorematel lastel käis külas Trallimaja haldjas, kes küpsetas väikestele pidulistele maitsvaid pannkooke. Hea haldjas jagas kooke sõpradelegi. Kui aga kooke hakati jagama, siis Haldjale endale ei jätkunudki ja ta pidi hakkama võluma. Haldjas võlus endale ja lastele maitsva küpsetise, mida lapsed said hiljem oma rühmas süüa. Iga rühm esines vahva tantsu, laulu või luuletusega.

Vanematele lastele korraldati orienteerumine mööda lasteaia rühmi ja koridore, kust leiti põnevaid tarkuseteri, mida hiljem saalis kaaslastega jagati. Üheskoos õpiti selgeks lasteaia sünnipäevaräpp. Toimus lõbus disko ja loomulikult ei möödu ükski sünnipäev ilma magusa suutäieta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles