Jaan Elkeni mustvalge kajakas lendab nüüd kas või Hiinasse

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvel külastas Jaan Elkeni (pildil) näitust Eestis ka Euroopa Komisjoni toonane president José Manuel Barroso, kellel olnud kaks külastussoovi – üks neist Arvo Pärdi keskus ja teine Elkeni näitus –, kuna mõned tema maalid kuuluvad Euroopa Komisjonile.
Suvel külastas Jaan Elkeni (pildil) näitust Eestis ka Euroopa Komisjoni toonane president José Manuel Barroso, kellel olnud kaks külastussoovi – üks neist Arvo Pärdi keskus ja teine Elkeni näitus –, kuna mõned tema maalid kuuluvad Euroopa Komisjonile. Foto: Urmas Luik

Suvel 60aastaseks saanud Jaan Elken otsis juubelinäituse “Pilt ja sõna” tarvis aastate tagant välja oma kõmulise “Kajaka” ja maalis sellest uued versioonid – mustvalgelt.

Elkeni maalide näitus, mis võtab enda alla uue kunsti muuseumi kaks suuremat saali, ongi üdini mustvalge üheainsa erandiga. Maalil “Kajakas” on helesinise mere kohal lendav lind põrkumas vastu udust ja nähtamatut klaasseina, millest pääses läbi vaid toonane Helsingi ja Tallinna vahet sõitnud praamlaev Georg Ots.

1982. aastast pärinev teos on Elkeni üks märgilisemaid töid omas ajas. Kunstnik mäletab, et kevadnäitusele jõudes sattus see reproduktsioonina pea kõikidesse lehtedesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles