Kanuu- ja süstamatkajad korjasid Soomaa jõgedelt prügi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanuud. Foto on ilustratiivne.
Kanuud. Foto on ilustratiivne. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Meresüstamatkade korraldaja Sea Kayaking Estonia korraldas eile kõigil Soomaa jõgedel prügikoristustalgud, mille käigus koristati 111,5 kilomeetrit jõgesid.

30 vabatahtlikku, kelle seas oli nii kohalikke elanikke kui inimesi kõigist suurematest linnadest, sõitsid kanuude ja süstadega, korjates ligemale 1000 liitrit jäätmeid. Enamiku jõgedest ja kallastelt korjatud jäätmetest moodustasid plastpakend, joogitaara ja kalastustarbed.

Talgud korraldas süstakoolituste ja matkaettevõte juba teist aastat. Mõlemal korral on silma jäänud, et valdav osa prügist on A.Le Coqi pakendid, õnged, landid, võrgud, kilekotid ja kodukeemiatooted. Lõigud, mis olid varasemal aastal koristatud ja rahvuspargi südames, olid puhtamad, kuid sellegipoolest on Eesti ühe hõredamalt asustatud loodusala ala veeteed üllatavalt prügised. Silmapaistvalt rohkem oli jäätmeid lihtsamini ligipääsetavates paikades, mida aktiivselt kasutavad kalamehed.

Sea Kayaking Estonia matkajuhid kutsuvad inimesi ja seiklusfirmasid oma kodujõgesid ja randu koristama, sest järjest enam kannatab vee-elustik eelkõige plastreostuse tõttu. Ei ole haruldane enam Ristna rannas surfates näha merikajakat, kelle lendu takistab jala külge takerdunud nöörijupp, või laidudel hülgeid kileribade vahel lesimas. Vaatamata kogukondlikele koristusaktsioonidele ja teadlikkuse kasvule, on olukord muret tekitav, sest igapäevane pakendite hulk kasvab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles