Vabakooli tegus projektipäev andis poistele hoogsama sammu

, Pärnu vabakooli direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu vabakooli projektipäev.
Pärnu vabakooli projektipäev. Foto: Erakogu

„Kas sul sirklit on? Anna ruttu, mul on vaja!“; „Kuidas teie oma masina disainisite?“; „Teeme hoopis kahekorruselise bussi!“; „Mhmm, ma pean uued patareid tooma!“; „Hakkame nüüd esitlust tegema!“; „Kuidas me oma masina otse liikuma saame?“

Pärnu vabakoolis toimus traditsiooniline projektipäev. See on kooli õppekava osa ja kõlab kokku kooli visiooniga loovalt ja tegutsedes õppivast koolist, teadmiste rakendamisest, koostööst ja ainete lõimimisest. Selline projektitegevus annab vabakoolile oma näo ja see on üks, mille pärast tasub siia õppima tulla.

Projektipäeval jagunesid 5.–9. klassi õpilased rühmadesse, kus rühma keskmeks olid tehnilise taibuga poisid. Nemad olid sellel päeval eriti hinnatud. Ilus oli vaadata, kuidas näiteks 5. ja 8. klassi poisid, tüdrukud sealsamas, oma rühmas nagu üks hing õhinaga töötasid, küll oma klassis, arvutiklassis või töökojas.

Kaval on tunnustada õppijaid tegude kaudu, kui lased oskustel ja tugevustel särada. Hommikul jagatud ülesande järgi oli vaja disainida ja ehitada masin, mis patareide ja mootori jõuga koolipäeva lõpus oodatud võidusõidu pidi läbi tegema. Oma masina olid valmistanud õpetajadki, kuid vastutusrikkal hetkel hakkas see rajal tõrkuma ja vajas veidi lükkamist finišijoone poole, nii et paras annus nalja käis loomuliku osana selle päeva juurde. Uudishimulikult sättisid end võidusõitu vaatama 1.–4. klassi lapsed, kes oma liikumisaasta auks tehtud masinad juba oktoobris valmis meisterdasid ja neid esitlesid.

Projektipäeva väljamõtlejad ja korraldajad on kõik aineõpetajad. Eelkõige nõuab see õpetajatelt loovust ja superkoostööd. Ja kui juhendajate-õpetajate hulgas on veel viis meest, kellel endalgi selline tehniline mässamine silmis poisikese sädeme läidab, on päev mitmekordselt õnnestunud. Kõik on rahul.

Põnev projektipäev lõppes esitluste ja päeva kokkuvõttega. Hästi plaanitud päev tõi Pärnu vabakooli kohale kõik huvitava kooli põhimõtted. Kui võluväel kadusid erinevused, mis ehk tavalise õppimise käigus või eksamituhinas esile tikuvad. Ja neid poiste teistmoodi, asjalikke samme ei unusta me kunagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles