Pärnu muuseumi tänuretkelised tajusid reetmise hinda

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saarde külas üle kirikujärve on Kaikopli talu õues mälestuskivi seal hukkunud metsavendadele Viktor Adamtaule ja Andres Partsile. Lillekorvi asetas kivi juurde Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk.
Saarde külas üle kirikujärve on Kaikopli talu õues mälestuskivi seal hukkunud metsavendadele Viktor Adamtaule ja Andres Partsile. Lillekorvi asetas kivi juurde Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk. Foto: Silvia Paluoja

Pärnu muuseumi koostööpartnerite, toetajate ja annetajate tänuretk viis ajaloolisse Saarde kihelkonda vaatama paiku, kuhu turist ei tarvitse sattuda. Selgus ka tänavune rahvavalgustaja auhinna saaja, koduloolane Olev Paukson.

Muinasajal Sakala kihelkonda ja ordu ajal Viljandi komptuurkonda jäänud Sakala kihelkonna nimimõis oli Saarahof ehk Jäärja, mis aastasadu tagasi polnud selline maismaasaar, nagu maakonnaplaneerijatele see omaette ja hõreasustatud paik vastu Läti piiri paistab.

Tänuretkelistele rääkisid bussis ja peatuskohtades Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk ja arheoloogiakogu hoidja Margo Samorokov piirkonnast läbi aastatuhandete tuleviku-Pärnu vaeste-patuste alevi teemakülani. Sinna plaanitakse teisaldada Jäärja mõisa moonakamaja, mis on ehitatud 1870. aastatel ja kus elas neli peret.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles