Galerii: demineerijad hakkasid merest leitud lennukipomme lõhkama

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval teatasid kalurid häirekeskusele, et leidsid Tahkuranna vallas Metsakülas merest kaks lennukipommi. Lääne-Eesti pommirühma demineerijad käisid asja uurimas ja selgus, et peale teatajate avastatud pommide on merepõhjas näha vähemalt 11 lõhkekeha.

Kõik need olid ranna lähedal meres. „Praegu on vesi väga madal, ilmselt seetõttu pommid avastatigi,“ ütles Lääne päästekeskuse pressiesindaja Kristi Kais.

Kaisi sõnade järgi saab pommid hävitada kohapeal, sest poolteise kilomeetri raadiuses pole ühtegi maja. „Demineerimistööd lähedal asuvaid majapidamisi ei ohusta, kuulda võib olla pauke,“ ütles ta.

Inseneride ime

Eile lõhkamistöödele saabunud Lääne-Eesti pommirühm leidis liiva seest välja turritamas veel üheteistkümne lõhkekeha stabilisaatorid. Nii et kokku seisis pommirühm vastamisi 22 umbkaudu 50kilose lõhkekehaga.

Pommirühma juhi Janek Sõnumi selgitusel pommide suuruses päris kindel olla ei saa, sest need pole päris lennukipommid, vaid mürskudest ümber ehitatud pommid.

“On 150 mm mürsud, kild-fugassmürsud ja 120 millimeetriseid ehk mürskudele on pandud stabilisaatorid taha ja lastud neid,” kirjeldas Sõnum, kelle teada kasutas Nõukogude armee lennuvägi mürskude leiukohta, Põdralaiu tippu, harjutuspolügoonina.

Seetõttu võib oletada, et lõhkekehi võib sealt veelgi välja tulla. Et pinnas on juba kõvaks külmunud, otsustas pommirühm esimese hooga hävitada lahtised ligipääsetavad pommid.

Laeng peale ja...

“Hävitame pommid katva laengu ja distantslõhkemasinatega: laeng peale, lõhkeaine juurde ja hävitatakse ära,” selgitas Sõnum lõhkamistehnikat. Seejärel vaadatakse, mida teha ülejäänute, sirgelt ja sügavalt liiva langenud pommidega, mille tipud otsekui porgandipealsed taeva poole sihtisid.

“Laseme maa ümberringi pehmeks ja vaatame, kas tõmbame need nööriga välja. Siis näeme, mis seal on: kas saame need mujale viia, kokku tõsta või mis iganes,” selgitas Sõnum töö võimalikku käiku.

Kümmekond minutit pärast kella üht päeval oligi esimene liival lebav pomm lõhkamiseks valmis pandud. Helesinise taeva poole kerkis must tossusammas, sellele järgnesid metsaveerelt tagasi peegelduv kume matakas ja lööklaine, mis andis ehk natuke hoogu juurde merelt heitunult õhku tõusnud luigeparvele.  

Seejärel võeti ette järgmised põrgumasinad. “Vesi hakkab tõusma ja tuleb jälle tagasi nii et meil ei ole aega viivitada,” lausus Sõnum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles