Veekogudele ja kraavidele tekkinud jääle minek on ohtlik

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine ilm.
Talvine ilm. Foto: Urmas Luik

Päästeamet tuletab kõigile meelde, et esimeste külmadega veekogudele tekkiv jää ei ole valmis lustimiseks.

Eriti oluline on teadvustada lastele õrna jääga kaasnevaid ohte. Varased talverõõmud võivad lõppeda väga kurvalt ja kindlasti ei soovi seda keegi. Juba oktoobri lõpus sai päästeamet mitu teadet, et lapsed mängisid õhukesel jääl. Eile lisandus veel üks juhtum. Need lapsed pääsesid vigastusteta, teatas Lääne päästekeskuse pressiesindaja Kristi Kais.

Jääst läbi vajumisel saab saatuslikuks eelkõige külm vesi, mis mõne minutiga tegevusvõime halvab, mitte ujumisoskuse puudumine. Neljakraadises vees (jääalune vesi Eesti oludes) kaotab täiskasvanud inimene teadvuse kümne minuti jooksul, lapsed ja eakad veel varem. Jääle on ohutu minna alles pärast paarinädalast püsivat külma.

Lastele tuleks selgitada, et õnnetus võib juhtuda isegi madalas vees. Näiteks on päästjatele suve lõpust teada juhtum, kui väikesesse veesilma kukkus laps ja tema elu sattus selle tagajärjel ohtu. Lastega traagiliselt lõppenud juhtumeid on sellel aastal liigagi palju. Päästeamet rõhutab, et lapsi ei tohi lubada ega jätta veekogude lähedusse üksinda. Ei ole vahet, mis aastaaeg parajasti on. Laste mõtted ja liikumised on kohati ettearvamatud ja järelvalveta võivad need neile endale ohtlikuks osutuda.

Olge teadlikud, kus teie laps pärast kooli või vabal ajal liigub, ja selgitage neile kindlasti  nõrga jääga kaasnevaid ohte ning võimalikke tagajärgi. Õpetage, mida ohus olles ette võtta ja kuidas käituda, kui nähakse kedagi abi vajamas. Kindlasti ärge unustage oma lemmikloomi. Loomad nagu lapsedki ei taju hapra jääga seotud ohte ja võivad läbi õrna jää vette vajuda. Ise sealt nad enam välja tulla ei suuda.

Päästeamet palub igaühe abi ohtlike olukordade ennetamiseks ja vältimiseks. Nõrgal jääl olijaist ei tohi niisama mööda jalutada, nad tuleb sealt kohe ära kutsuda. Abivajajat märgates helistage kindlasti numbril 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles