Vasaraheitja Oskar Linnaste auhinnad on alles!

Enn Hallik
, sporditoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Üks läbi aegade kõige kõrgemale (ja ometi mitte sinna, kuhu võinuks) jõudnud Pärnumaa kergejõustiklasi oli Oskar Linnaste. Mees, kellest tänane ja isegi eilne põlvkond praktiliselt midagi ei tea.

Tänase põlve jaoks on 75 aastat tagasi tehtu veeuputusaeg, eilse generatsiooni mälu mõjutas see, et 1950–56 represseerituna vangilaagris olnud Linnaste kui riigivaenlase nimi ja saavutused kustutati väga pikaks ajaks rekordi- ning edetabelitest.

Mis puudutab vangilaagrit, siis selle kohta liigub legend, kuidas Saksa politseis teenimise eest 10 aastat saanud Linnaste seal metsatöödel hirmsasti rabas, teades, et kahe normi täitmine tähendab kahe, kolme töönormi tegemine kolme vangla-aasta mahaarvamist ja kiiremat kojusaamist. Suurem osa kaasvange vaadanud seda rabamist lõkke äärest pealt, võib-olla kadedusest langetati eestlasele isegi puumürakas selga. Kui Stalin suri ning vabastamised algasid, sõitsid koos koju nii normiületajad kui ennast võimalikult vähe kulutanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles