Toiduülejäägid kõhtu, mitte prügikasti

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Euroopas on käimas juba kuues jäätmetekke vähendamise nädal, mis seekord keskendub toidujäätmete koguste pisendamisele. Sellest kampaania üks hüüdlauseidki: „Täitkem toiduülejääkidega kõhtu, mitte prügikaste!”

Loosung pole pandud ettevõtmise eesmärki sõnastama niisama, vaid selleks on enam kui asine põhjus: ligikaudu kolmandik kogu maailmas toodetud toidust läheb raisku või jääb kasutamata. Seda juhtub tootmis- ja tarneahela igal etapil, samuti tarbimisel. Priiskamisest või hoolimatusest johtuvalt on aga tulutult tuulde lastud hulk muidki väärtusi: maad, vett, energiat, tööjõudu.

Ometi kannatab kogu maailmas nälga hinnanguliselt 805 miljonit inimest, kelle toitmiseks piisaks vähem kui veerandist toidust, mis praegu Euroopas ja USAs raisatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles