Eesti parima koduleiva konkursi finaali pääses Pärnu mees

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Promopilt

Neljapäeval toimuva konkursi „Leiburi leivategu 2014“ finaalis, kus selgub tänavune Eesti parim kodune seemneleib ja selle küpsetaja, võistleb kümme parema hulgas ka Pärnu leivaküpsetaja Allan Toodo.

Septembris välja kuulutatud konkursile laekus mitmelt poolt üle 60 seemneleivaretsepti. “Tänavune konkurss on kindlasti üks mitmekülgsemaid: üks finalistidest elab näiteks Moskvas ja esimest korda on finaalis meesterahva esitatud retsept,” ütles Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka. Rühka sõnutsi on kolme aasta vältel laekunud “Leiburi leivateo” konkursile ligemale 200 originaalset koduleiva retsepti, mis kinnitab, et leivaküpsetamine on Eestis tõusuteel.

“Leiburi leivategu 2014” finalistid on Allan Toodo Pärnust retseptiga “Allani seemneleib”, Eve-Kati Mägi Tartumaalt retseptiga “Kõhu pai”, Anita Karma Tallinnast retseptiga “Bruno kanepiseemneleib”, Ingrid Mardisoo Tõrvandist retseptiga “Inksu salaseemneleib”, Maris Arulepp Luunjast retseptiga “Kõrvitsa-seesamiseemneleib rosmariini ja köömnetega”, Maris Paiste Moskvast retseptiga “Meie pere lemmikleib – MEIB”, Kai Kalmann Tallinnast retseptiga “Pesamuna päevaleib”, Veronika Kookmaa Kasepäält retseptiga “Sigurileib seemnetega”, Ene Mõistus Nõmmelt retseptiga “Seemneleib toortatraga” ning Heili Tõnisson Sakust ja Palamuselt retseptiga “Tõnissoni seemneleib”.

“Vahel tekib küsimus, et kui erinevalt siis leiba ikka küpsetada saab. Tänavusi võistlustöid hinnates teeb südame soojaks teadmine, et meie kodustel leivaküpsetajatel ideedest küll puudust ei tule,” kommenteeris tänavust konkurssi žürii liige ja ajakirja Oma Maitse peatoimetaja Siiri Kirikal.

Kirikali sõnutsi on põhivõtted koduleiva küpsetajatel selged ja käes on loominguliste leidude aeg. “Konkursile saadetud retseptides on kasutatud trendikaid tooraineid, nagu näiteks tšiiaseemneid, ja leiutatud toredaid arendusi eestimaistest traditsioonilistest kooslustest. Võrdselt häid töid on sellel aastal rohkesti ja pelgalt retsepti põhjal on võitjat eriti raske ette arvata,” lisas Kirikal.

“Meele teeb heaks, et koduleivaküpsetajate oskuste ja loovuse tase on niivõrd kõrge, et isegi Eesti vanimale leivaküpsetajale Leiburile on nad palju meeldivaid üllatusi pakkunud,” ütles Tiina Rühka. Tema kinnitusel on kaks eelmist võiduleiba, Triinu Rukkileib ja Eha Hommikuleib, leidnud oma truud tarbijad ja mõlema leiva tootmine jätkub pärast tänavuse võitja selgumistki.

Finaali peavad osalejad tooma kolm eelmisel päeval küpsetatud võistlusleiba, mis on valmistatud eelvoorus esitatud retsepti järgi. Lõppvõistluse žüriisse kuuluvad Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka, Leiburi tootearendajad Heldi Käär ja Nele-Riin Koskaru, Oma Maitse ja Toidutare peatoimetaja Siiri Kirikal, Herkki Ruubel Hedoni spaa restoranist Raimond ja kõik finalistid ise, kes koos valivadki välja ühise lemmikleiva.

Võiduleiva võtab Leibur tootmisesse kogu Eestis. Võiduleiva autorit premeeritakse 1500 euroga. “Leiburi leivateo” konkurssi korraldatakse kolmandat korda. Eelmisel kahel aastal laekus võistlusele mitmelt poolt Eestist kokku üle 120 rukkileivaretsepti. Mullu osutus võitjaks Eha Karus Jõhvist ja 2012. aastal võitis Triin Kuus Põltsamaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles