Inspektorid avastasid metalli kokkuostupunktis mitu tonni keelatud metalli

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaablid. Foto on illustreeriv.
Kaablid. Foto on illustreeriv. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Eelmisel nädalal koos politseiga Kesk- ja Lääne-Eestis tegutsevaid metalli kokkuostjaid kontrollimas käinud keskkonnainspektsiooni ametnikud alustasid Pärnumaal ühe väärteomenetluse, mis puudutab keelatud metalli vastuvõtmist.

Pärnumaal kontrolliti kolme kokkuostupunkti. Ühes neist tuvastati ebaseaduslik metallijäätmete vastuvõtmine, asjaolude selgitamiseks alustati väärteomenetlust.

„Hinnanguliselt ligikaudu neli tonni kaableid võeti vastutavale hoiule. Tuvastati ka väiksemaid rikkumisi dokumentide vormistamisel ja jäätmete vastuvõtmisel,“ seletas keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul.

Tuule sõnade järgi tähendab ebaseaduslik metallijäätmete vastuvõtmine seda, et võeti vastu elektrikaableid eraisikutelt ja ettevõtetelt, kellelt seda ei tohiks vastu võtta.

„Jäätmeseaduse kohaselt elektrijuhtme ja kaabli kokkuost jäätmetena on lubatud vaid seadusjärgset turuluba omavalt võrguettevõtjalt, tegevusluba omavalt telekommunikatsioonivõrgu operaatorilt või jäätmeluba omavalt ettevõtjalt, kelle õiguspärase tegevuse tulemusena on jäätmed tekkinud,“ selgitas ta.

„Need piirangud on seatud metallivarguste ärahoidmiseks, et vältida kaevukaante, elektrikaablite jmt vargust, mis toob kommunikatsioonide valdajatele suurt majanduslikku kahju ja seab ohtu inimeste tervise ja elu,“ lisas Tuul.

Ühes kontrollitud kokkuostupunktis leiti ka väiksemaid ebatäpsusi paberite vormistamisel, aga seal piirduti suulise märkusega.

Kokku kontrolliti kuues maakonnas 19 metalli kokkuostupunkti. Alustati seitse väärteomenetlust, asitõenditena võeti arvele üle nelja tonni alumiinium- ja vaskkaablit, 18 elektrimootorit ja 59 akut.

Keskkonnainspektsiooni keskkonnakaitse osakonna peainspektori Tarmo Tehva sõnul on peale piiranguga metallijäätmete kokkuostu endiselt probleemiks valede jäätmekoodide kasutamine. Näiteks võetakse alumiinium- või vaskkaablit vastu tavalise alumiiniumi- või vasejäätmena, ehkki neil on eri jäätmekoodid.

„Väidet, et metalli kokkuostu nõuetega ei olda kursis, ei saa tõsiselt võtta, sest nendest on palju juttu olnud,“ lisas Tehva.

Ebaseaduslikult vastu võetud või kahtlase päritoluga kaablid ja muu metall on menetluste ajaks asitõendina hoiule võetud.

Jäätmeseaduse kohaselt saab ebaseadusliku metalli kokkuostu eest määrata füüsilisele isikule trahvi kuni 300 trahviühikut ehk 1200 eurot ja juriidilisele isikule kuni 32 000 eurot.

Eelmisel nädalal kiideti valitsuses heaks seadusemuudatus, mis lubab keskkonnainspektsiooni inspektoritel teha metalli kokkuostukohtades kontrollmüüke ilma ametivormi kandmata. Seega on inspektoritel edaspidi lisavõimalus kontrollida, kas metalliärid peavad seatud nõuetest ja piirangutest kinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles