Eesti vanimat politseikooli Paikusel ähvardab sulgemisoht

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseministeerium võib heal tasemel Paikuse politseikooli paari aasta pärast hüljata ja politseinike väljaõppe Tallinna koondada.
Siseministeerium võib heal tasemel Paikuse politseikooli paari aasta pärast hüljata ja politseinike väljaõppe Tallinna koondada. Foto: Ants Liigus

Siseministeeriumis on arutatud võimalust Paikuse politseikool sulgeda ja politseinike väljaõpe Tallinna sisekaitseakadeemia juurde koondada, kuid midagi otsustatud veel pole.

“Igasuguseid versioone liigub. Sisekaitseakadeemia on Eesti eri kohtades laiali ja pärast Ida-Virumaale kolimise plaanide ebaõnnestumist võib järgmine käik olla Tallinnas Kase tänava kompleksi edasiarendamine ja Paikuse politseikooli likvideerimine,” rääkis nimetuks jääda soovinud allikas.

Kõik pealinna kokku?

1990. aastal asutatud Paikuse politseikool, mis nüüdseks on organisatsiooniliselt taandatud Harjumaal Murastes asuva sisekaitseakadeemia politsei- ja piirivalvekolledži Paikuse kooliks, on Eesti vanim politseinikke koolitav õppeasutus. Kaks aastat hiljem hakati Tallinnas Kase tänaval endisest Nõukogude armee sõjakoolist sisekaitseakadeemiat üles ehitama, 1993. aastast alustati Väike-Maarjas päästjate ja 1995. aastast Murastes piirivalvurite õpetamist.

Viimastel aastatel on kaalutud sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale viimist. Oktoobris kukutas riigikogu IRLi vastava eelnõu läbi ja akadeemia isegi ei suhtunud Tallinnast Narva kolimisse soosivalt.

Ida-Virumaale kolimise ebaõnnestumise järel on järjest enam populaarsust võitnud mõte Paikuselt Tallinna kolida: ressursside paremaks kasutamiseks, õppejõudude kolimise vältimiseks jne. Idee regioone tugevdada on pöördumas sooviks kõik oluline pealinna koondada.

“Spekulatsioone on erisuguseid, aga kahjuks ei ole meie pädevad vastama Paikuse kooli saatuse kohta. Selliseid otsuseid langetatakse ministeeriumi tasemel,” ütles politsei- ja piirivalvekolledži direktor Aivar Toompere.

Toompere ütlust mööda on tema ainult kuulnud, et kellegi peas tiirlevad Paikuse politseikooli sulgemise mõtted. “Praegu ma reaalset sulgemise võimalust ei näe, sest füüsiliselt ei mahu meie kolledž Murastesse ja Kase tänava kompleksi ära. Selleks, et Paikuse kool sulgeda ja Tallinna Kase tänavale kolida, on sealse kompleksi väljaehitamiseks vaja suuri investeeringuid,” selgitas ta.

Toompere sõnas, et ta pole näinud Paikuse kooli sulgemisest saadava kasu või kahju analüüsi, ja soovitas pöörduda sisekaitseakadeemia rektori Lauri Taburi poole.

Lahkuv rektor rahustab

Tabur teatas pressiesindaja vahendusel, et ta on seadnud eesmärgiks sisekaitseakadeemia peamaja rekonstrueerimise, ent tal pole plaani ühtegi akadeemia allüksust sulgeda ja ära kolida. Pigem on kokkuleppel siseministriga arendamisel akadeemia tudengite tarbeks praktikabaas Narvas ja Jõhvis, et kadetid teeksid kohustusliku praktika valdavalt Ida-Virumaal.

“See ei sega õppekeskuste arendamist meie praegustes asukohtades Tallinnas, Väike-Maarjas, Murastes ja Paikusel,” kinnitas Tabur.

Taburi vastust lugedes tuleb arvestada, et tema ametiaeg lõpeb hiljemalt järgmise aasta juunis ja ta on teada andnud, et uueks ametiajaks ta enam ei kandideeri. Akadeemia peamaja rekonstrueerimine võib olla esimene samm, edasi on uuel rektoril ja siseministril juba lihtsam tõstatada küsimus, kas akadeemiat on mõistlik neljas-viies kohas üle Eesti pidada.

Reformierakondlasest siseministrilt Hanno Pevkurilt ei õnnestunud Paikuse politseikooli puudutavatele küsimustele kolme päeva jooksul vastuseid saada. Vastuseid ei tulnud ka siseministeeriumi pressinõunikult, reformierakondlaselt Toomas Viksilt, kellele sisekaitseakadeemia küsimused edasi saatis.

Paikuse politseikooli tulevik on Reformierakonnale enne valimisi ebamugav teema. Kooli kaotamise kasuks argumenteerimine tähendab Pärnumaal häälte kaotamist, seetõttu eelistatakse kinnitada, et ühtegi otsust politseikooli mujale kolimise kohta pole.

Kaotada või arendada?

Otsuse puudumine tähendab seda, et teema üle arutatakse, kuid seda ei tehta avalikult. Toimetuse andmetel on sisekaitseakadeemia juhtkond (ka rektor Tabur) pigem politseikooli Paikusele jätmise poolt, ent nagu Toompere ütles, langetatakse sellised otsused ministeeriumi tasemel.

Sisekaitseakadeemia teadus- ja arendusprorektori Ramon Loigu hinnangul võiks Paikuse õppekompleks olla kogu Lääne-Eesti ja Pärnumaa regiooni siseturvalisuse integreeritud treeningkeskus, kus saaksid õppida ja koostööd harjutada politsei-, piirivalve-, pääste-, kiirabi-, Kaitseliidu ja teised üksused.

“Paikuse politseikooli õppekeskkond on aastatega arendatud üsna heale tasemele. Peale väga tugevate traditsioonide ja suurepäraste õppejõudude on Paikusel välja arendatud nüüdisaegseks politseihariduseks vajalik keskkond, mida tunnustavad kadetid ja kolleegid teistest riikidest,” kõneles Loik.

Loigu sõnade kohaselt on Pärnumaa riigikaitse seisukohalt väga oluline regioon ja tema näeks Paikuse õpilinnaku puhul pigem uusi arenguvõimalusi, kuhu riigikaitse väljaõppe tellimusi suunata.

Maavanem Andres Metsoja ütles, et Paikuse politseikooli tuleviku üle tuleks arutada avalikult. Talle on jäänud mulje, et lähema nelja-viie aasta jooksul võib kool Pärnumaalt kaduda.

“Olen aru saanud, et riigi seisukoht on sisekaitseakadeemia kokku koondada, aga pole näinud plaani, kuidas seda tehakse. Pärnumaa kaotaks oluliselt, kui politseikool siit ära viidaks,” ütles maavanem.

Metsoja leidis, et julgeolekupoliitiliselt oleks vale väljaõppebaase Tallinna või kuhugi mujale koondada, need peaksid asuma riigi eri piirkondades.

Samuti on Paikuse politseikoolil oluline regionaalpoliitiline tähendus ja paljud Pärnumaa noored on politseinikuameti kasuks otsustanud seetõttu, et hea mainega kool on läheduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles