Ettevõtted jagasid töövarjude kohta muljeid

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koka töövari leiab alati, kus käed külge lüüa. (Pilt on illustreeriv.)
Koka töövari leiab alati, kus käed külge lüüa. (Pilt on illustreeriv.) Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF
Pärnumaa Rajaleidja keskus vahendas portaali parnunoored.ee kaudu noortele töövarjukohti 28 ettevõttest ja asutusest Pärnust ja Pärnumaalt.

Pärnumaa Rajaleidja keskuse karjääriinfo spetsialisti Ele Linderi ütlust mööda on Rajaleidja keskuse vahendatud 28 ettevõttest 16 jaganud töövarjupäeva kohta tagasisidet ja ainuüksi nendes ettevõtetes käis üle 50 töövarju.

„Eelkõige toodi välja, et noored on toredad ja hea tunne oli, kui keegi nende töö vastu huvi tundis,“ vahendas Linder ettevõtetest tulnud arvamusi.

Nii näiteks tõsteti koka töövarju puhul esile, et noor tahtis ise kõike proovida ja oli abiks. Elektroonikaettevõttes aga öeldi, et varjude positiivsed reaktsioonid, kui nad seadmete tööd nägid, tegi ka töötajatel meele rõõmsaks.  

Ühest lasteaiast tuli vaimustust väljendav tagasiside: "Nad olid rühmas kohe abiks ja ise lastega toimetamas, mitte ainult ei vaadanud. Selliste noortega on meeldiv koostööd teha."

Linderi jutu järgi oli tähelepanekuid, mida tasub noortega jagada. „Mainiti, et töövarjupäev ei ole oma aja äraistumiseks, vaid tööga tutvumiseks ja tööandjale endast kuvandi loomiseks, nutitelefoni toksinud noor jättis endast hoolimatu mulje,“ kirjeldas karjääriinfo spetsialist.

Üllatusi pakkus noorte ettevalmistamatus. Linderi sõnutsi väljendas mittetulundusühingu juhataja imestust, et noored ei olnud ettevõtte vormidest – mittetulundusühing, osaühing, aktsiaselts – midagi kuulnud. „Eeldasin, et 11. klassi noored teavad ettevõtlusest rohkem. Loodan, et nüüd oskavad nad vähemalt ettevõtlusvorme eristada. Selleks ongi vaja noori tuua töövarjuks, et nad hakkaksid aru saama, kuidas reaalne elu ja äri käib,“ ütles mittetulundusühingu juhataja töövarjupäevast kokkuvõtet tehes.

Linderi teatel soovitasid varjutatavad, et noored võiksid enne põhjalikult läbi mõelda, kuhu ja miks nad töövarjuks minna tahavad. Juhendajad panustavad ju noortesse oma aega ja ressurssi, mida enamasti napib.  

Rajaleidja keskuse karjääriinfo spetsialisti väitel on kõik tagasisidet andnud asutused ja ettevõtted valmis edaspidigi töövarje võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles