Pallaslase Erich Lepsi maalid tuuakse USAst Pärnu muuseumisse

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseum.
Pärnu muuseum. Foto: Ants Liigus

Kaks Pärnu muuseumi töötajat sõidavad kolmapäeval USAsse, et tuua sealt Eestisse pallaslase Erich Lepsi paguluses maalitud tööd. 1965. aastal Chicagos surnud Leps soovis, et tema tööd jõuaksid Pärnu muuseumisse, aga tol ajal polnud see kuidagi võimalik.

Hiljuti jõudsid Pärnu muuseumisse Erich Lepsi maalid, mis puudutavad viieaastast perioodi, kui Leps Eestist põgenemise järel elas Saksamaal Ulmis, vahendas "Aktuaalne kaamera".

1901. aastal sündinud Leps õppis aastatel 1925-1931 Pallases, kus tema õpetaja oli Nikolai Triik, pallaslane oli ka tema naine Pauline Elfriede Leps, kelle töid loodetakse samuti Eestisse tuua.

Esialgu pidi Lepsi tööd Pärnusse toimetama tema poeg, kuid ta suri, ja eakale miniale pole see ettevõtmine jõukohane.

Muuseumitöötajate Ameerikasse sõit saab teoks tänu rahvusarhiivi projektile.

Pärnu muuseumis on mõni Lepsi sõjaeelse perioodi töö. Ameerikast peaks juurde tulema paarkümmend maali ja hulgaliselt graafikat.

Järgmise aasta mais tuleb muuseumis Erich Lepsi ülevaatenäitus, kus võib näha ka tema abikaasa töid ja Salme Riig-Reimani graafikat, mida Eestis seni polegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles