Oli kirev novembrikuu!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai tänava lasteaias oli tegus novembrikuu.
Mai tänava lasteaias oli tegus novembrikuu. Foto: Erakogu

Novembrit on ikka peetud halliks ja igavaks sügiskuuks. Vanarahvas nimetas novembrit hingede-, mardi- ja kadrikuuks. Pärnu Mai lasteaedki elab vanarahva kalendrit jälgides. Sel aastal aga tahtsime, et ka novembris võiksid lapsed ja suured näha kirevust ja tunda tegutsemislusti.

Kui isadepäeva peod said peetud, ootas Mai lasteperet tore mardipäeva mängupidu „Taluke mere ääres“. „Talukeses" – meie lasteaias – oli üks jututuba (saal), kus lapsi ootas perenaine Rebeka Bannikova. Mindi ajas tagasi, mil lapsed sõitsid veel reega ja elektri asemel olid küünlad. Räägiti mardipäeva tähtsusest ja ees ootas väike üllatus.

Meie tervisemeeskond oli planeerinud töötajate tervisepäeva ka novembrisse. Sel korral külastasime Pärnu haigla uut tervise- ja heaolukeskust. Meile tehti ringkäik uues hoones, saime mõõta tervisenäitajaid, osaleda treeningtunnis, külastada lõõgastusruume ja saada mõningaid protseduure. Kõik jäid päevaga väga rahule ja tundsid end mõnusalt.

Tervisepäeva jätkuna toimus koolitus kõigile pedagoogidele ja õpetajaabidele teemal "Emotsionaalsed pinged haiguste tekkel", lektor dr Riina Raudsik. Kuulasime, kuidas emotsioonid meie tervist mõjutavad. Räägiti selgeks ka vee tarbimise ja liikumise tähtsus. Oli väga hariv ja huvitav.

Novembrisse mahtus meie uute töötajate sisekoolitus: avastusõppe põhimõtted ja teemade käsitlus. Seekord said suured tunda end laste rollis ja tegutseda ise avastades. See oli meeleolukas lõunatund, kus läbiti praktiline lõimitud ilma teema tegevus ja mängiti avastusõppe teemavaldkondade mänge. Ikka selle nimel, et muuta laste õppetegevus huvitavaks, loovaks ja mitmekesiseks, nagu meie lasteaia traditsioonidele ja põhimõtetele kohane.

Kadrilaupäeva õhtupoolikul jooksid rühmast rühma suured kadrid, et vaadata ja kontrollida, kas väikesed kadrid on kadrilaupäevaks valmis. Kõik toimus vanade traditsioonide kohaselt: lauluga paluti end tuppa, väikestele kadridele õpetati naiste töid, küsiti mõistatusi, jagati õnne. Iga rühm sai midagi teistele õpetada. Nägime toredaid laulumänge, mõistatusi, osavus- ja sõnamänge. Lapsed olid tegusad ja rõõmsad.

Novembris pühendasime palju aega liiklusteemadele, mis päädis suure perepäevaga „Leia helkurid!“. Pimeduse saabudes asusid pered taskulampide abil otsima lasteaia õuealale peidetud helkurtähti. Nendest sai töölehele moodustada sõna „elupäästjad“.  Kui ülesanne täidetud, ootasid otsijaid Karu ja Jänes. Karu pakkus pärnaõieteed ja Jänes kinkis igale lapsele helkurriba „Kannan helkurit“, mille eest täname oma head koostööpartnerit maanteeametit. Perepäeval osales 165 last koos vanematega.

Viimasena ootas novembrikuus kõiki vanemate rühmade poisse traditsiooniline poistepäev, mis on toimunud juba 2003. aastast. Hommik  algas poistele põnevalt: toimus otsimismäng ujulas. Päeva jooksul külastas vanemate rühmade 30 poissi Pärnu kutsehariduskeskust, kus tutvuti autotehniku, puitmaterjalide töötluse, ehituse ja metallitöötluse erialaga. Pärastlõunal käidi Kalevi sõudeklubis, kus kohtuti meie olümpialootustega sõudmises Kauri ja Sten-Erikuga. Sõudeklubis said poisid teha trenni sõudeergomeetritel. Lasteaia saalis toimus koos tüdrukutega pidulik lõunasöök.  

Nii olemegi ühiselt suutnud muuta halli ja morni novembri kirevaks ja rõõmutoovaks kuuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles