Riigimetsas saab taas jõulukuuske valida

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK lubab taas riigimetsast jõulukuuse tuua.
RMK lubab taas riigimetsast jõulukuuse tuua. Foto: Elmo Riig / Sakala

Selgi aastal kutsub riigimetsa majandamise keskus (RMK) jõulude eel riigimetsa endale sobivat kuusepuud valima.

Metsaretke aitab kavandada RMK koduleht või mobiilirakendus, mille abil on lihtne tuvastada riigimetsa asukoht, tutvuda kuusetoomise juhistega ja puu eest tasuda.

RMK metsakasvatuse peaspetsialisti Toomas Väädi sõnutsi on RMK pakutav võimalus iga aastaga aina populaarsemaks muutunud. „Sobiva jõulupuu valimine annab hea põhjuse talvel metsa minna ja kuuseke, mis sellise retke käigus valitakse, aitab luua mõnusat jõulutunnet,“ sõnas Väät.

RMK pakub omal käel jõulukuuse toomist riigimetsast seitsmendat aastat, eelmisel aastal osteti nii 8700 kuuske.

Enne metsaminekut tuleks Väädi jutu järgi tutvuda riigimetsade kaardiga RMK kodulehel või mobiilirakenduses ja teha endale selgeks, kus asub riigimets. „Nutitelefonide kasutajad saavad RMK mobiilirakenduse abil kindlaks teha, et asuvad ikka riigimetsas, kus puuduvad looduskaitselised piirangud ja kust võib kuuske võtta,“ sõnas Väät.

Metsas tuleb kindlasti järgida kuusetoomise reegleid. „Jõulupuu võib võtta sealt, kus tal pole lootust suureks kasvada: teede ja kraavide servadest, liinide ja vana metsa alt,“ nimetas Väät sobivad kohad. „Kindlasti ei tohi kuuski raiuda metsanoorendikest, kuhu inimesed on puid istutanud või kus neist sirguvad palgipuud.“ Noorendiku tunneb ära selle järgi, et puud on korrapäraselt istutatud ja hooldatud ning enamasti ühevanused.

Kuuse eest saab tasuda internetiülekande või mobiilimaksega, enne mahavõtmist peab puu eest olema tasutud.  

Metsa tuleks kaasa võtta saag või kirves ja panna selga ilmaga sobivad rõivad. Kuuske tasuks enne tuppatoomist hoida mõnda aega jahedas ruumis, näiteks koridoris või garaažis, nii püsib puu hiljem toas kauem värske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles