Pätsi platsilt jätkus kurgipäev romantilisel rannateel

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taasiseisvumispäev algas Tahkuranna vallas president Pätsi platsil.
Taasiseisvumispäev algas Tahkuranna vallas president Pätsi platsil. Foto: Urmas Luik

Taasiseseisvumispäeva hommikul kogunes poolsada inimest Tahkuranna vallas president Konstantin Pätsi mälestussamba juurde, mida ümbritsevate puude varjus kõlas kohalolijate suust “Kaunistagem Eesti kojad kolme koduvärviga …” .

Tahkuranna vallavolikogu esimees Kalmer Metsaoru ja MTÜ Tahkurandlane juhatuse liige Helvi Kreegi rääkisid lillede asetamise järel möödanikust, olevikust ja 20. augusti tähtsusest.

Mõni kilomeeter Pätsi platsist Riia poole valmistusid osavõtjad tunglevate külastajate pilgu all samal ajal väidetavalt maailma esimeseks hapukurgifestivaliks, mille juhtmõte kõlas “Kõik kurgist!” ja kus perenaiste sahvritest oli välja toodud ja maitsmiseks avatud imelisi purke, milles näiteks saialilleõied värvi lisasid.

Kohalike perenaiste hulgas tutvustas oma särtsukate kurgiviilude retsepti Inge Must.

“Särtsu annavad äädikas ja sool, sort on “Aleks”, hea haigustekindel ja saagikas,” rääkis ta.

Kurgikasvatajate lood ja suhtumine pakatavad elutervest huumorist, sestap siis hakkas riiulilt silma “Äkiline hommik”, kaunilt sildistatud purk ühe marineeritud kurgiga.

Ega kaluridki maha jäänud, vaaritades suppi “Ahven semmib kohaga”.

“Väga tore, et selline omanäoline üritus on ette võetud,” kinnitas Kai Marjamägi Häädemeeste Martade lauast ja ärgitas maitsma “Häädemeeste hääd teed”, mille segusse lisatud piparmünti ja röstitud õuna.

Töötubades said lapsed endale valmistada pakutrükis pearätiku, meisterkokk Dmitri Demjanov rääkis toitudest kurgist kalani, pannkoogitoas küpsetasid kohaliku naisseltsi liikmed soolasele suutäiele vahelduseks magusat ja romantilise rannatee kujundajad võisid kergemalt hingata: üritus läheb korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles