Linn ei taha Esplanaadi 10 kasutusvaldusest loobuda

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja omanik on kütte ja vee eest sadu tuhandeid kroone võlgu.
Maja omanik on kütte ja vee eest sadu tuhandeid kroone võlgu. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsus ei kavatse Esplanaadi 10 esimeste korruste kasutusvaldusest loobuda ja tahab, et uue kunsti muuseum seal edasi tegutseks.

Augusti alguses saatis Esplanaadi 10 omanik OÜ Herder üürnikele kirjad, milles sooviti üürilepingud 3. novembrist lõpetada. “Paljud rentnikud on võlgu, paljud on minema jooksnud. Omanik ei saa ju majale peale maksta,” ütles Herderi kohalik esindaja Jaan Moik.

Kommunikatsioonid tuleks ümber ehitada

Kevadel keeras AS Fortum Termest Esplanaadi 10 kütte kinni ega ole valmis seda enne avama, kui 174 508 krooni suurune võlg on tasutud. Kolmapäevaks polnud Herder võlga tasunud.

“Kütet me lahti ei tee, kindlasti mitte,” ütles kliendihaldur Tiina Lillepalu. “Uurime, mida teha siis, kui maja kinni jääb ja küttesüsteeme kaitsma peab.”

AS Pärnu Veega oli Herderil kaheaastane kohtuvaidlus, mille Herder kaotas. Kuna võlgnik vabatahtlikult 159 047 krooni ära ei maksnud, andis Pärnu Vesi nõude eelmisel nädalal sundtäitmisele. Kolmapäevaks polnud Herder võlga tasunud.

Linnapea Toomas Kivimägi sõnutsi on linnal Esplanaadi 10 esimeste korruste ruumide kasutamiseks seatud kasutusvaldus ja seda ei saa nii lihtsalt lõpetada nagu üürilepinguid. “Meie esimene eelistus on, et uue kunsti muuseum jätkaks seal, kus ta on,” lausus Kivimägi.

Büroopindu Pärnus piisab, kuid linna kõige suuremate näituseruumide ehitamiseks on riik ja linn kulutanud miljoneid kroone. “Hindan väga uue kunsti muuseumi tegevust,” ütles Kivimägi.

Uue kunsti muuseumi juhataja Mark Soosaar on välja tulnud mõttega keerata maja ülemistel korrustel kommunikatsioonid kinni ning maksta alumiste korruste vee- ja soojaarved otse tootjatele. Abilinnapea Romek Kosenkraniuse jutu järgi on see teoreetiliselt võimalik, praktiliselt asja veel uuritud pole.

Fortum Termesti Lääne-Eesti piirkonna võrgujuhi Velvo Jõgeri väitel tuleb ainult alumiste korruste kütmiseks küttesüsteem ümber ehitada. “Kui mõni firma sellega kohe tegelema saaks hakata, siis paari nädalaga õnnestuks tehnilised lahendused välja töötada, realiseerimiseks võib minna kuu-kaks,” hindas ta linna võimalusi enne talve.

Herder tahab majast loobuda

28. septembril jätkub Pärnu maakohtus protsess, kus Herder soovib Esplanaadi 10 ostmisest taganeda. 2006. aasta novembris müüs linnavalitsus kinnistu 35 miljoni krooni eest Herderile, kuid jättis ostu-müügilepingusse kirja panemata, et kinnistu asub muinsuskaitsealal.

Herder peab seda olulise piirangu varjamiseks ja on nõus kinnistu tagastama, nõudes linnalt 49,2 miljonit krooni. Kuigi nii suure summa saamine ei pruugi õnnestuda, pole välistatud, et linn peab tagantjärele ostu-müügihinda alandama.

Pooleldi kütmata majas muuseumi pidamine on siiski hädalahendus. Korra on linnavalitsus uue kunsti muuseumi ehitamiseks Euroopa Liidu toetust küsinud, ent jäänud sellest ilma. Äraütlemise põhjus oli ilmselt see, et muuseumi ehitamine polnud küllalt põhjalikult läbi mõeldud.

Kivimägi ei tahaks muuseumihoone ehitamise mõttest loobuda. “Mul on idee teha järgmisest rahastusperioodist, mis algab 2014. aastast, uus taotlus,” lausus ta. Uue muuseumi asukohana näeb linnavalitsus Port Arturi ja politseimaja vahelist ala, mida praegu planeeritakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles