Kihnu toit Eesti moodi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu muuseumis jutlevad raamatu “Armastusega Kihnust, uut ja vana saareköögist” teksti autor Jana Ruubel (paremal) ja piltide autor Hele-Mai Alamaa.
Kihnu muuseumis jutlevad raamatu “Armastusega Kihnust, uut ja vana saareköögist” teksti autor Jana Ruubel (paremal) ja piltide autor Hele-Mai Alamaa. Foto: Silvia Paluoja

Männi talu noorim tütar Marie sagis muuseumis teiste lastega ringi, kui tema ema Jana Ruubel valmistus tutvustama oma esimest raamatut “Armastusega Kihnust, uut ja vana saareköögist”, mille kaanetüdruk on neljane pesamuna.

Ettevõtja Jana Ruubeli ja fotograaf Hele-Mai Alamaa koostöös valminud raamat pakub kokanduslembestele juhiseid kergete einete ja suupistete valmistamiseks, praetud kala ja lihatoitude ning magusate ampsude retsepte. Peatükk “Talveks pudelisse ja purki” õpetab kurke soolama, küüslauku ja seeni marineerima, rabarberimahla ja -limonaadi valmistama, astelpaju- ja põldmarjanapsi tegema.

Sissejuhatuses kirjutab Pärnust perega saarele elama asunud Jana, et selle üle, milline on õige Kihnu köök, võib arutleda lõputult. Igal kihnlasel on oma seisukoht ja kodust kaasa saadud harjumused. AS Ajakirjade Kirjastuse egiidi all trükitud Kihnu teine kokaraamat, kui arvata aega SA Kihnu Kultuuriruumi 2009. aastal kihnukeelsena ilmunud “Kihnu kokaraamatust”, on teistsugune ja mandrikeelne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles