Ukraina: kas vaikus enne rahu või tormi?

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestusküünlad valitsusvägede poolel hukkunutele.
Mälestusküünlad valitsusvägede poolel hukkunutele. Foto: Reuters

Kuu aega tagasi soovitati mind osa võtma Kiievis peetavast konverentsist desovetiseerimise teemal, et rääkida Eestimaal kasutatud taktikast. Nii avanes hea võimalus tunnetada Euromaidani revolutsiooni seisu kohapeal.

Kõrgetasemeline konverents (asepeaminister, ministrid, saadikud, rektorid, akadeemikud, välissaadikud, kolleeg Balti Assamblee presiidiumi päevilt Vytautas Landsbergis Leedust, Alexandr Vondra Tšehhist, Krzysztof Stanowski Poolast jne) toimus nii Ševtšenko-nimelises rahvusülikoolis kui diplomaatia akadeemias. Kõned oli revolutsioonilised. Ukrainlased rääkisid, nagu oleksid väljakul miitingul. Nad vaidlesid pikalt, mõlemal päeval venis konverents tund-paar pikemaks.

Mõistagi on see hea, sest asjad tuleb selgeks rääkida, ent – pidasin seda vajalikuks oma kõneski öelda – kui seadus on otsustatud vastu võtta novembris, ei maksa lükata seda detsembrisse! Aeg on reformida!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles