Galerii: tuleetendusega tähistati toomapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeva õhtupoolikul kogunesid sajad pärnakad Vallikääru uudistama traditsioonilist tule- ja muusikaetendust, millega tähistati toomapäeva ja millel kuulutas linnapea Toomas Kivimägi välja jõulurahu.

„Luban et see on viimane nii rõske sügispäev sel aastal, sest jäänud on vaid loetud tunnid talve alguseni ja loetud päevad jõuludeni,“ ütles Kivimägi ürituse sissejuhatuseks.  

Et pärast tänast toomapäeva hakkab päev taas pikemaks muutuma ja öö lühemaks, on saanud Pärnus traditsiooniks tähistada seda sündmust valgusetendusega.

Nii nägi Vallikäärus ebamaise muusika saatel tuleinstallatsiooni mille autoriks oli Üllar Kallau. Muusika seadis Siim Arusaar.

Installatsiooni käigus süütasid hõbedastes tunkedes maskidega mehed Tahma-Toomad, mis lõpuks ära põlesid ja maha kukkusid.

Kogu etendus kestis kümmekond minutit.

Linnapea kuulutas välja ka jõulurahu Pärnus.

„Traditsioon on jõulude eel kuulutada välja jõulurahu aga tavapäraselt tehakse seda jõululaupäeval,“ märkis Kivimägi. „Aga nagu te kõik teate, on sõna „rahu“ saanud sel aastal uue tähenduse selle sõna kõige laiemas tähenduses. Ja võime olla rõõmsad ning õnnelikud, et meil Eestis on rahu. Aga jõulurahu silmas pidades kutsun teid olema natuke veel tolerantsem, natuke veel sõbralikum meie ligimeste suhtes. Kuulutan välja jõulurahu Pärnus ja soovin teile mõnusat jõuluaega ja meeleolukat aastavahetust.“  

Kalendri järgi hakkavad päevad pärast toomapäeva tasapisi pikenema ehk valgus saab võidu pimeduse üle.

Rahvakalendris on toomapäev oluline kurjade jõudude peletamise, valgusele ja päikesele uue jõu kindlustamise poolest.

Toomapäeval on liikvel surnute hinged. Toomast on peetud paganluseajast säilinud surma(haldja)ks. Vähemalt 17. sajandist alates on kirjalikke andmeid sellest, et Toomas on katku ja igasuguste raskete haiguste patroon. Toomapäeval tapeti pühadeks loomi ja soolati liha. Paadid keerati kummuli ja valati neile anniks õlut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles