Pärnus tähistati linnavolikogu taastamise 25. aastapäeva

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavolikogu tähistas volikogu taastamise 25. aastapäeva.
Pärnu linnavolikogu tähistas volikogu taastamise 25. aastapäeva. Foto: Jüri Vlassov

Laupäeval, 20. detsembril tähistas Pärnu linnavolikogu 25 aasta möödumist esimestest vabadest valimistest.

Esimesed vabad valimised pärast Nõukogude Eesti perioodi toimusid 10. detsembril 1989. aastal. 93 üles seatud kandidaadi hulgast valiti 39-liikmeline rahvasaadikute nõukogu. Inimeste valimisaktiivsus oli erakordselt kõrge, oma hääle andis 77,6 protsenti valimisõiguslikest linnakodanikest. Sellist taset ei ole hiljem õnnestunud kordagi saavutada," vahendas Pärnu linnavalituse pressiesindaja.

22. detsembril 1989. aastal toimunud rahvasaadikute nõukogu esimesel istungil hakati esinduskogu nimetama linnavolikoguks, esimeheks valiti jurist Margus Tammekivi, aseesimehe kohti oli üks ja sellele kohale valiti elamumajanduse valdkonna töötaja Rein Tohv.

Viis päeva hiljem toimus linnavolikogu esimese istungjärgu teine istung ja volikogu seadis sisse linnapea ameti ning linnapeaks valiti Jaak Saarniit. 5. jaanuaril 1990. aastal toimus Pärnu linna rahvasaadikute nõukogu täitevkomitee istung, kus tollane täitevkomitee esimees Valeri Dejev andis võimu üle linnapeale. 19. jaanuaril nimetati täitevkomitee ümber linnavalitsuseks.

Margus Tammekivi juhitud esimese linnavolikogu ajal kehtestati selle tööpõhimõtted, alustajatena kanti selle ajajärgu muutuste ning ümberkujundamiste raskust ja vastutust. Tammekivi on järjepidevalt olnud valitud volikogu koosseisu. Volikogu esimehena on ta töötanud ka aastatel 2002-2005, kahes linnavalitsuse koosseisus on ta olnud abilinnapea ametis.

Kogenud omavalitsustegelasena on Margus Tammekivi olnud osaline paljude Pärnule oluliste otsuste tegemisel ja elluviimisel. Ta kuulus Eesti linnade liidu taastajate hulka ja on olnud selle juhatuse liige.

Volikogu taastamise 25. aastapäeva tähistamisel osales palju endisi volikogu liikmeid. Praegune volikogu esimees Krista Nõmm tänas kõiki kohaliku kogukonna heaks tehtud töö eest ja  sõnas, et see sündmus on väga oluline meie kodulinna ajaloo väärtustamisel. Koos Margus Tammekiviga andis ta kõikidele esimesse koosseisu kuulunutele üle volikogu liikme hõbedast rinnamärgi. Tänati ka kõiki hilisemaid volikogu esimehi: Märt Meret, Väino Lindet, Ahti Kõod, Cardo Remmelit ja Vahur Mäed.

Volikogu suures saalis avati Vello Paluoja pastellportree Margus Tammekivist. See portree on kunstniku 45. avalikus ruumis nähtav linnale valmistatud portreedest ning avab taasiseseisvusaja volikogu esimeeste portreede rea. Volikogu saalis on eksponeeritud veel Johan Pajo ja Julius Kure portree esimese vabariigi perioodist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles