Pärnusse jõudis ligi 500 kunstiteost Erich ja Pauline Elfriede Lepsilt

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseumi kunsti- ja fotokoguhoidja Indrek Aija uurimas uurimas Erich Lepsi maali.
Pärnu muuseumi kunsti- ja fotokoguhoidja Indrek Aija uurimas uurimas Erich Lepsi maali. Foto: Ants Liigus

Pärnu muuseumisse jõudis ligemale 500 kunstiteost Pallase lõpetanud pagulaskunstnikelt Erich Lepsilt ja Pauline Elfriede Leps-Estamilt. Peale selle kunstnike omanduses olnud Salme-Riig Reimani graafikat, Ida Adamsoni joonistusi, Edmund Valtmani ja Eduard Viiralti graafikat.

Möödunud aasta lõpus sai Pärnu muuseum kaks annetust Ameerika Ühendriikidest Erich Lepsi poja Ants Arvo Lepsi abikaasalt Virve Lepsilt ja Lepside peretuttavalt Mai Treudelt, kelle valduses oli sadu kunstnikepaari pagulasaastatel valminud kunstiteoseid, Ulmi perioodil Estonian Handicrafti koondises valmistatud rahvuslike motiividega tarbeesemeid (nahkehistööd, dekoreeritud taldrikud, ehted), kunstnike isiklikke esemeid, sadu fotosid, kirjavahetusi ja muid säilikuid, teatas Pärnu muuseumi arendus- ja turundusjuht Marian Kivila.

Rahvusarhiivi rahvuskaaslaste programmi toetusel toimunud lähetusel USAsse koguti infot ja materjali kunstnike elu ja loomingu kohta Saksamaal Ulmis ja Ühendriikides.

Erich Leps (30.11.1901 Tallinnas – 14.12.1965 Chicagos, USAs) alustas õpinguid 1923. aastal Tallinnas riiklikus kunsttööstuskoolis Paul Raua ja Roman Nymani käe all. Kaks aastat hiljem astus ta kunstikool Pallasesse, mille lõpetas 1931. aaastal maali erialal Nikolai Triigi ateljees. Silmapaistva õpilasena määrati talle Kujutavate Kunstide sihtkapitali valitsuselt stipendium õpinguteks Pariisis 1931-1932. Hiljem viisid õppereisid ta Itaaliasse, Šveitsi, Saksamaale, Soome, Rootsi ja Venemaale.

1928. aastast esines Erich Leps kõikidel Kujutavade Kunstide sihtkapitali ja kunstiühing Pallase korraldatud näitustel Eestis. Samuti olid tema maalid esindatud välismaistel Eesti kunstinäitustel Riias, Moskvas, Saksamaal.

Leps sai tuntuks portretisti, maastiku- ja žanrimaalijana. Produktiivse kunstniku teoseid leidus paljudes erakogudes, mitmes kunstimuuseumis, samuti Pärnu muuseumi sõjaeelses fondis. Samuti tegutses Leps laiahaardeliselt kunstihariduse alal, avades 1930ndate esimesel poolel Pärnus oma õppestuudio ja andes loenguid rahvaülikoolis. Muu hulgas korraldas ta huviliste ekskursioone kunstinäitustele Tallinnas.

Pauline Elfriede Leps (sündinud Estam, 16.11.1903 Pärnus – 5.02.2002 Northbridge'is, USAs) töötas Pärnus kunstiõpetajana Eestist lahkumiseni.

Pagulasaastatel Saksamaal 1944-1949 jätkas Erich Leps intensiivselt kunstialast tegevust, esinedes pea kõikidel Saksamaal korraldatud Eesti kunsti näitustel. Ta organiseeris ja juhatas Ulmis esimest Eesti pagulaste rakenduskunsti ja kunstkäsitöö ühingut Estonian Handicraft. Samal ajal oli ta kohaliku Ameerika Punase Risti klubi dekoraator. Tol ajal maalis ta rea portreid USA sõjaväe ja Punase Risti tegelastest.

1949. aastal emigreerus Lepside pere Ameerika Ühendriikidesse. Erich Leps maalis esimesed kaks aastat peamiselt portreid kohalikest arstidest, poliitikutest ja majandustegelastest. 1952. aastast leidis ta endale rakenduse, töötades välireklaamifirmas General Outdoor Advertising maalijana. Tänu oma väljapaistvatele tehnilistele teadmistele ja oskustele edutati ta sama firma Chicago peakorterisse, kus ta töötas 1965. aastani, kui raske haigus sundis teda tööd katkestama.

Põhitöö kõrvalt jätkas Erich Leps loometegevust ja näitustel osalemist. Tema viimaste aastate loomingus on märgata uute suundade otsimist. Range figuratiivsus asendus vabama vormiga ja realistlike žanrimaalide kõrvale kerkis rida abstraktseid värviküllaseid eksperimente.

Pauline Elfriede Leps töötas illustraatorina 1955-1967 turuanalüüsiettevõttes A.C. Nielsen. Pärast abikaasa surma läks ta varasele pensionile ja alustas eriõpilasena Chicago kunstiinstituudis õpinguid kõikidel graafika erialadel. 1970ndatel osales aktiivselt näitustel nii Ameerika Ühendriikide Eesti majades kui Los Angelese kunstigaleriides. 1988 kolis ta Northbridge'i ja piiras oma kunstilist tegevust. Samal aastal koostas Inge Teder tema loomingust ülevaatenäituse Tallinnas Adamson-Ericu muuseumis, mida hiljem esitleti Tartuski.

Erich ja Pauline Elfriede Lepsi pagulasaastate elu ja loomingut käsitlev näitus avatakse Pärnu muuseumis 22. mail  ja see jääb avatuks septembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles