Linnusõbrad tuvastasid aialinnuvaatlusel vähemalt 61 linnuliiki

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvatihane. Foto on illustreeriv.
Rasvatihane. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti ornitoloogiaühingu korraldatud talvisel aialinnuvaatlusel tuvastasid 1745 linnusõpra nädalavahetusel 1150 paigas esmastel andmetel üle 42 000 linnu vähemasti 61 liigist.

Pärnumaal nähti aialinnuvaatlusel kõige rohkem tihaseid, varblasi, hakke ja vareseid, aga aedu külastasid rähnid, kosklad, vindid, puukoristajad, porrid ja teisedki.  

Kogu Eestis oli kõige arvukam liik taas rasvatihane, kes moodustas üle 24 protsendi vaadeldud lindude koguarvust, teatas ornitoloogiaühing. Samamoodi eelmiste aastatega mahtusid esiviisikusse põld- ja koduvarblane ning rohevint.

Paljude vaatlejate tähelepanekute kohaselt oli püsiva talveilma puudumise tõttu linde vaatluskohas tavapärasest vähem, nii mõnigi osaleja teatas, et ei ole lindude talvise lisatoitmisega veel alustanud. Põnevamatest liikidest kohtasid vaatlejad hallhaigrut, värbkakku ja aasta lindu hiireviud. Suurim tõusja oli aga tänavu tavapärasest hiljem Eestisse jõudnud siidisaba, kes ligi 1000 isendiga saavutas arvukuse edetabelis kaheksanda koha.

Ornitoloogiaühing tänab kõiki aialinnuvaatlusel osalenuid ja ootab vaatlustulemusi 1. veebruarini. Neid saab sisestada aialinnuvaatluse kodulehel või saata ühingusse postiga. Viidatud lehel saab reaalajas jälgida kõiki juba sisestatud vaatlusi ja nende paiknemist kaardil.

Oodatud on ankeedid nendestki vaatluskohtadest, kus vaatlustunni jooksul ühtegi lindu ei kohatud, sest lindude puudumine on niisama oluline info kui nende olemasolu. Ühing avaldab vaatluse lõppkokkuvõtte veebruari lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles