Pärnumaal tehti mullu ligi 3700 kinnisvaratehingut

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Kinnisvaraga seoses pöörduti mullu Pärnumaal notari poole 3695 korral, tehingute arv tõusis aastaga ligikaudu kuus protsenti, mis on samas suurusjärgus Eesti keskmisega.

Kokku tehti Eestis 64 964 kinnisvaratehingut. Seejuures tõestati kõige enam müügitehinguid, aga notarid tõestavad ka kinnisvaraga seotud kinkelepinguid, hüpoteegi seadmist ja kasutamisõiguse jagamist.

“Kinnisvaraga seotud tehingute arv on küll mitu aastat järjest olnud taas tõusuteel, kuid kinnisvarabuumi ajaga võrreldes on tehingute arv jätkuvalt ligi kaks korda madalam,” rääkis notarite koja esimees Tarvo Puri.

Kõige enam kasvas kinnisvaratehingute arv mullu Viljandimaal, kus tehti tehinguid tunamullusega võrreldes 12 protsenti rohkem. Ligi 11 protsenti tõusis tehingute arv Lääne-Virumaal ja Läänemaal.

Tehingute arv langes mullu kolmes maakonnas: Saaremaal (6%), Jõgevamaal (3%) ja Hiiumaal (1%).

“Ootuspäraselt tehakse enamik kinnisvaratehinguid suurtes linnades, aga tehingute arv kasvab praegu kõige rohkem väikestes linnades: Viljandis, Rakveres, Haapsalus, Võrus, Valgas ja Põlvas,” selgitas Puri. “Statistika on siiski mõnevõrra riukalik ega näita alati 100protsendist tõde, sest näiteks Järvamaa kinnisvara võib müüa Tartuski ja Hiiumaa kinnisvara saab kinkida Tallinnas,” tõi Puri näite, et statistika viitab küll piirkondlikule aktiivsusele, kuid igal juhul ei pruugi objektid asuda samas maakonnas, kus tehing allkirjad saab.

Kõigist Pärnumaa notarite tõestatud mullustest tehingutest olid 25 protsenti kinnisvaraga seotud. Pärnumaal tegutseb praegu seitse notarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles