Võib-olla Putin tunneb piinlikkust?

Vaino Kallas
, harrastusajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Umbes 300 endist Auschwitzi vangi osales eile endises surmalaagris mälestustseremoonial.
Umbes 300 endist Auschwitzi vangi osales eile endises surmalaagris mälestustseremoonial. Foto: Reuters

Venemaa president Vladimir Putin ei osalenud eile Auschwitzis holokausti mälestustseremoonial. Kas selle põhjuseks oli tihe töögraafik või tunneb ta hoopis piinlikkust 1944/45. aastal Saksamaa ja Austria pinnal Punaarmee toime pandud kuritegude pärast?

Jõudnud 1944. aasta oktoobris Saksamaa pinnale, täitsid punaväelased tõelises patriootlikus vaimus väeosades levitatud Stalini austaja, juudi soost kirjaniku Ilja Ehrenburgi üleskutseid. Neis üleskutsetes kutsuti vene soldateid saksa tsiviilisikuid metsikult hävitama ja vaenlase naisi vägistama.

”Tapke nad! Saksamaal pole keegi süütu. Ei elav ega alles sündimata. Järgige seltsimees Stalini sõnu ja purustage fašistlik koletis tema enda koopas. Murdke saksa naiste rassiuhkus! Võtke nad seaduslikuks sõjasaagiks! Võiduka Punaarmee vahvad sõdurid, tapke nad!” (ajaleht Krasnaja Zvezda, 11.04.1945).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles