Toetatakse elujõulisi tavasid

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Rahvakultuuri keskus on kuni 5. veebruarini välja kuulutanud toetuste taotlusvooru, et väärtustada kohalikku vaimset kultuuripärandit ja selle elavas kasutuses hoidmist tantsu-, laulu-, muusika-, käsitöö-, jutuvestmise ja toidukultuuri tutvustavate sündmuste kaudu.

Elame oma vaimse kultuuripärandi keskel iga päev ega pööra sellele tihtipeale eraldi tähelepanu. Iseenesestmõistetavalt käime metsas marjul, peame sünnipäevi, rahvakalendri tähtpäevi ja talguid, teeme süüa vanaema õpetuse järgi. Kuigi selliseid teadmisi, oskusi ja tavasid ei saa käega katsuda, loetakse neidki oluliseks osaks elavast kultuuripärandist, mis on pidevas muutumises – iga põlvkond kohandab neid uute oludega.

Rahvakultuuri keskuse Pärnumaa rahvakultuurispetsialisti Aire Koobi sõnade järgi on vaimse kultuuripärandi mõiste lahti mõtestatud UNESCO konventsioonis, mille järgi loetakse selleks põliselanikkonna tavasid, rituaale, suulisi traditsioonide väljendusvorme, esituskunste, käsitööoskusi ja muid korduvaid tegevusi, mis on kestnud vähemalt kaks inimpõlve.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles