Kohus konfiskeeris korduvalt loata sõitnud noormehelt auto

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihutav auto. Foto on illustratiivne.
Kihutav auto. Foto on illustratiivne. Foto: Liis Treimann

Pärnu maakohus karistas korduvalt kiirust ületanud ja juhiloata sõitnud 18aastast noormeest tingimisi vangistusega ja konfiskeeris temalt auto.

Lääne ringkonnaprokuratuuri teatel karistati 18aastast Pärnu noormeest eelmisel kuul kiiruseületamise eest juhtimisõiguse äravõtmisega. Politsei tabas ta aga jaanuaris kolmel korral autoroolist ja sel nädalal mõistis Pärnu maakohus talle kokkuleppemenetluses kolmekuulise tingimisi vangistuse aastase katseajaga. Peale selle konfiskeeris kohus noormehe sõiduauto BMW, mis antakse üle Pärnu maavalitsusele, mis selle oksjonil maha müüb.

„Kuna neid inimesi on nii palju, võib arvata, et veel ei ole teadvustatud, et aasta algusest muutus süstemaatiline juhtimisõiguseta mootorsõiduki juhtimine kriminaalkorras karistatavaks,“ märkis Lääne ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Kristine Tamm.

Varem käsitleti niisugust rikkumist väärteona. Sellise kuriteo eest võib kohus mõista rahalise karistuse või kuni aastase vangistuse. Samuti võidakse konfiskeerida sõiduk, nagu juhtus sel nädalal Pärnu noormehe puhul. Varem konfiskeeriti auto liiklusrikkumiste puhul joobes juhtimise eest.

Lääne ringkonnaprokuratuuri juhtimisel on käimas veel neli sellist kriminaalmenetlust, Pärnumaal Pärnu linnas ja Vändra vallas toimunud rikkumiste uurimiseks, ja Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtimisel samuti neli menetlust. Mõlemas piirkonnas on praeguseks süstemaatiliselt juhtimisõiguseta mootorsõiduki juhtimise eest karistuse saanud üks inimene.

Kui Virumaal on seni tabatud üks süstemaatiliselt juhtimisõiguseta sõidukit juhtinud inimene, siis Tallinnas ja Harjumaal on selle paragrahvi alusel alustatud 22 kriminaalasja. Viis inimest on Harju maakohus praeguseks kiirmenetluse korras kuriteos süüdi mõistnud.

Enamasti on süüdistatavad olnud varem kriminaalkorras karistamata ja karistuseks on neile põhiliselt mõistetud kaks kuni kolm kuud tingimisi vangistust ühe- kuni kaheaastase katseajaga, mille kõrval tuleb hüvitada menetluskulud. Aga näiteks 31aastasele mehele, kes Tallinnas kolmandat korda loata autojuhtimiselt tabati, mõistis Harju maakohus kiirmenetluses rahalise karistuse lõppsummas ligi 1000 eurot, samuti tuleb tal maksta sundraha 292 ja kaitsja tasu 144 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles