Galerii: Pärnu Alevi kalmistul meenutati Tartu rahu

Kalev Vilgats
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu Alevi kalmistul vabadussõja langenute mälestussamba juures tähistati täna 95. aasta möödumist Tartu rahu allkirjastamisest ja meenutati-mälestati neid, kes oma elu hinnaga võitsid vabadussõjas Eesti Vabariigile eluõiguse.

Traditsiooniliselt korraldas tseremoonia Kaitseliidu Pärnumaa malev. Lumelobjaka ja vinge tuulega ilma trotsis mõnikümmend inimest, kogunemine trikolooride all kestis 20 minutit.

Kaitseliidu Pärnumaa kaplan kapten Eduard Kakko meenutas Eesti toodud ohvreid oma vabaduse eest ja rääkis Tartu rahu tähendusest, mis ajaga muutub meie iseolemisele järjest olulisemaks.

Päevakohalistes palvesõnades paluti taevaisalt mõistust ja vastutustunnet Eesti poliitikutele, et eestlased võiksid vaba rahvana oma maal rahus elada.

Vabadussõjas osalenu järeltulija Jaan Roosnurm kritiseeris sõnavõtus eelmist Eesti valitsust valimisoleku eest sõlmida Tartu rahu arvelt piirileping Venemaaga.

”Eesti-Vene piirileping tühistaks Tartu rahu ning annaks Venemaale võimaluse eitada nii Eesti iseseisvust kui Nõukogude okupatsiooni,“ ütles Roosnurm ja nimetas riigikogu liikmeid, kes on valmis piirileppe poolt hääletama, reeturiteks.

Pärjad ja mälestuskimbud Amandus Adamsoni loodud mälestusmärgi jalamile asetasid Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ja abilinnapead, Pärnu vastne maavanem Kalev Kaljuste ja eelmine maavanem Andres Metsoja, riigikogu liige Annely Akkermann, Lääne kaitseringkonna, Kaitseliidu Pärnumaa maleva ja Naiskodukaitse, reservohvitseride ja Eesti lipu seltsi esindajad. Laulis Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor.

Valdavalt vanemaealised kohalolijad märkisid, et kooliõpilaste ega noorteorganisatsioonide esindajaid tseremoonial ei osalenud, aga oli ka tundide aeg.

Õhtul toimub raekojas Tartu rahu 95. aastapäevale pühendatud kontsert, kus esinevad Pärnu kunstide maja poistekoor, selle ettevalmistuskoor ja Lüdigi-nimeline meeskoor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles