Pärnu ühisgümnaasiumis kõlasid vene romansid

, huvijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu ühisgümnaasiumis toimus ülelinnaline koolinoorte romansipäev.
Pärnu ühisgümnaasiumis toimus ülelinnaline koolinoorte romansipäev. Foto: Erakogu

Neljapäeval, 5. veebruaril toimus Pärnu ühisgümnaasiumi saalis ülelinnaline koolinoorte romansipäev. Kauneid vene romansse esitasid peale ühisgümnasistide külalised Koidula, Sütevaka, Ülejõe ja vene gümnaasiumist.

Romanss on Vene kultuuri peen, tundlik ja elegantne osa, millel on sügav ajalooline taust. Seda Prantsuse kultuuriloost ja kirjandusest mõjutusi saanud žanri armastati eriti 19. sajandi Vene kõrgharitud aadelkonna salongides. Määravaks võib pidada sügavaid tundeid väljendavaid laulusõnu. Paljude romansside alusena on kasutatud selliste säravate poeetide nagu Puškini, Lermontovi, Nekrassovi, Feti ja Tolstoi imekaunist loomingut, tihti rahvalaule ja -luulet.

Vene romansse tulid kuulama ja hindama selle ala asjatundjad: Pärnu kunstide maja muusikaõpetaja Jelena Derizemlja, Pärnu kontserdimaja direktor ja koorijuht Marika Pärk ning laulev näitleja Peeter Kaljumäe, kes kontserdi lõpus esitas publikule ka ise paar emotsionaalset laulu.

„Vene romanss“ on üks esimestest Pärnu ühisgümnaasiumi ettevõtmistest, mis on pühendatud käesolevale muusika-aastale. Ürituse eestvedajad olid õpetajad Sarmite Tammekivi ja Irina Oad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles